Više od 12 sati od kako su birališta u Turskoj zatvorena, prebrojano je više od 90 odsto glasova, ali rezultat predsednčkih izbora i dalje nije jasan. Čini se da je drugi krug izbora neizbežan, jer do sada niko od kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova.

Državna novinska agencija Anadolu navodi da je Redžep Taijp Erdogan osvojio 49,25 odsto, dok za Kemala Kiličdaroglua navodi da ima 45,05 odsto glasova. Sinan Ogan, treći kandidat na izborima za predsednika, osvojio je 5,28 odsto glasova. Međutim, postoje neslaganja između podataka koje su dali državni mediji i Vrhovno izborno veće (ISK).

ISK je saopštio da je više od 91 odsto glasova prebrojano, ali da je bilo kašnjenja u prebrojavanju glasova iz inostranstva. Ahmet Jener, predsednik Vrhovnog izbornog veća, rekao je da je otvoreno samo 30,8 odsto glasačkih kutija u inostranstvu.

Izbori u Turskoj Foto:Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Drugi krug izbora za predsednika, ukoliko ga bude, održaće se 28. maja.

Samouvereni Erdogan na balkonu

Erdogan, koji je ostvario bolji rezultat nego što su najavljivale predizborne ankete, oko jedan sat ujutru obratio se svojim pristalicama sa balkona središta svoje Stranka pravde i razvoja (AKP) u Ankari.

Govor je počeo rečima „neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu“, referirajući na svog glavnog protivkandidata Kemala Kiličdaroglua, koji je tokom izborne kampanje objavljivao snimke iz svoje skromne kuhinje.

„Naša zemlja je završila još jedan festival demokratije sa izborima 14. maja. Iako tačni rezultati još nisu jasni, mi smo daleko ispred“, rekao je.

Dodao je da ima oko 2,6 miliona glasova više od Kiličdaroglua i naglasio da je velika izlaznost na izborima „jedna od najvećih u istoriji“.

„Želeo bih da izrazim svoju zahvalnost svakom svom građaninu koji je izašao na izbore sa rekordnom izlaznošću i izrazio svoje preferencije za budućnost svoje zemlje i sebe. Završićemo ovaj krug sa preko 50 odsto glasova“, rekao je on.

Pročitajte još:

Predsednik je istakao da poštuje narodnu volju i da od svih očekuje „istu demokratsku zrelost“.

„Ako je odluka naše nacije da su predsednički izbori završeni, nema problema. Ako se naš narod opredelio za drugi krug izbora, dobrodošao je da to učini. Verujemo da ćemo ovaj krug završiti sa preko 50 odsto glasova“, rekao je Erdogan.

Ističući da se glasovi u zemlji i inostranstvu još prebrojavaju, Erdogan je pozvao svoje pristalice da budu „na oprezu“ dok se proces prebrojavanja ne završi.

Kiličdaroglu: Pobediću u drugom krugu

Kiličdaroglu, koji je najavio da će pobediti u drugom krugu, pozvao je svoje pristalice na strpljenje i optužio Erdoganovu stranku da ometa brojanje glasova i izveštavanje o rezultatima.

Pročitajte još:

„Postoje glasačke kutije na koje je prigovor uložen šest puta, 11 puta. Blokirate volju Turske“, rekao je Kiličdaroglu, a prenela Al Džazira.

Foto:Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dodao je da „ne možete (Erdogan i AKP prim. aut.)sprečiti ono što će se desiti prigovorima“.

„Uprkos svim njegovim lažima i napadima, Erdogan nije dobio željeni ishod. Niko ne treba da bude oduševljen time što je ovo gotova stvar. Izbori se ne dobijaju na balkonu“, rekao je on, misleći na Erdoganov govor.

Ključ drugog kruga u rukama trećeg kandidata?

Treći nacionalistički predsednički kandidat iz stranke Saveza predaka Sinan Ogan, osvojio je 5,3 dosto glasova i svojom podrškom jednom od dva glavna kandidata u drugom krugu mogao bi da utiče na konačni ishod predsedničkih izbora.

Ogan je tokom izborne večeri rekao da je čuo da su glasovi u inostranstvu „manipulisani“.

„Prebrojavanje glasova se ne vrši u zdravom okruženju. Upozoravam ISK. Odmah preduzmite neophodne mere i obezbedite da se procesi prebrojavanja glasova sprovedu brzo. Osim toga, nećemo dozvoliti svršen čin sa manipulacijom stranih glasova“, rekao je.

Turci su takođe birali 600 poslanika u parlamentu koji je izgubio veći deo svoje zakonodavne moći pošto je Erdogan uveo predsednički sistem vladanja. Usled Erdoganovih reformi, sada je predsednik taj koji bira vladu, tako da nema premijera.

Erdogan vodi i u trci za parlament

U trci za parlament trenutno je u vođstvu Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja. Kiličdarogluova koalicija Nacionalna alijansa, poznata i kao Tabela šestorice, ujedinjena je u želji da Tursku vrate iz predsedničkog sistema stvorenog pod Erdoganom u parlamentarni sistem.

Da bi promenili sistem, potrebno je da pridobiju 400 od 600 turskih poslanika, ili 360 poslanika da bi izneli predlog na referendum.

VIDEO Predsednički izbori u Turskoj: Erdogan glasao u Istanbulu, Kiličdaroglu u Ankari