Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Dvojica najviših turskih opozicionih političara, gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu i gradonačelnik Ankare Mansur Iavas, kritikovali su način na koji je državna novinska agencija Anadolija izveštavala o rezultatima izbora u Turskoj u nedelju uveče, rekavši da daje iskrivljeno visok prevremeni broj glasova za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

U svojim rezultatima zasnovanim na 30 posto glasačkih listića prebrojanih u 19.30 sati, Anadolija je izvestila da je Erdogan imao 54 posto glasova, dok je njegov kandidat za predsjednika Kemal Kılıčdaroglu imao samo 40 odsto. Do 23 časa margina se smanjila na 49,9 odsto u odnosu na 44,3 odsto, sa 89 odsto prebrojanih glasova.

Izbori u Turskoj Foto:Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Oba tabora su predviđala da će pobediti, iako je drugi krug 28. maja počeo da izgleda veoma moguć jer nijedan kandidat nije uspeo da obezbedi više od 50 procenata potrebnih za pobedu, prenosi Politiko.

Rane brojke Anadolije su veoma sporne jer se naširoko koriste kao izvor za prenos izbora uživo na TV-u. Opozicija tvrdi da državna agencija namerno objavljuje podatke iz izbornih okruga prvo u korist Erdogana i njegove stranke AK Parije — i zadržava brojeve na opozicionim glasačkim listićima — kako bi posmatrači izbora mogli da klonu duhom i ne čekaju da se prebroji poslednji glas.

Foto: Tanjug/AP

Iz tog razloga, opozicija insistira da njeni izborni posmatrači moraju da ostanu na svojim mestima dok se svi glasački listići ne prebroje kako bi se sprečila bilo kakva manipulacija. Dvojica gradonačelnika su rekli da je Anadolija koristila istu strategiju na izborima za gradonačelnika 2019. godine, u početku rekavši da su glasovi na putu za velike pobede AK partije, dok je opozicija na kraju zauzela Istanbul i Ankaru u kasnom prebrojavanju.

Da bi zabuna bila veća, Vrhovni izborni savet saopštio je oko 22.30. da je samo 47 odsto glasova zvanično obrađeno, dok je Anadolija davala podatke na osnovu skoro 90 odsto glasova. Otprilike u isto vreme, desetine kamiona sa sirenama i zastavama AK partije protutnjalo je centralnim Istanbulom, naizgled slaveći, iako je Erdogan padao ispod 50 odsto potrebnih za pobedu na predsedničkim izborima.

Imamoglu je rekao da su posmatrači stranke AK takođe osporili prebrojavanje na biračkim mestima gde je opozicija tradicionalno jaka, a opozicioni aktivisti su pozvali svoje članove da krenu u škole u kojima se glasalo kako bi zaustavili zastrašivanje svojih posmatrača.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Unal

Junus Bašaran, kandidat Radničke partije Turske iz Antalije na jugu obale, rekao je da su neke glasačke kutije prebrojane sedam puta.

Novinarka Nevšin Mengu je na Tviteru objavila da ima informaciju da je u ankarskom naselju Čankaja – tradicionalnom opozicionom bastionu – jedna glasačka kutija prebrojana 11 puta. Alper Tašdelen, gradonačelnik Čankaje, rekao je da su skoro sve glasačke kutije tamo bile osporavane.

Izbori u Turskoj Foto:REUTERS/Umit Bektas

Nazvavši javno objavljivanje rezultata „fikcijom“, opozicioni lider Kılıcdaroglu pozvao je svoje timove da ostanu na oprezu.

„Nećemo spavati večeras“, rekao je. Erdogan je uputio isti poziv: „Molim sve moje stranke i kolege da ostanu kod glasačkih kutija, bez obzira na sve, dok rezultati ne budu zvanično finalizovani“.

Izbori u Turskoj Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Glavna opoziciona stranka, CHP, rekla je da podaci njenih izbornih posmatrača sugerišu da je pobeđivala jer su rezultati iz njenih jakih uporišta kasnili. „Mi smo u vođstvu“, napisao je Kılıčdaroglu na Tviteru usred kontroverze oko prebrojavanja glasova.

Opozicija se nada da će doći do velikog zaokreta u njenu korist rano ujutru, kada budu gotovi rezultati za velike gradove kao što su Istanbul, Ankara, Izmir i Dijarbakir.

Gradonačelnik Ankare Javaš je rekao: „Održimo naš moral na visokom nivou“.

PROČITAJTE JOŠ:

Omer Celik, portparol AK partije, stao je u odbranu agencije Anadolija i rekao gradonačelnicima da njihove primedbe „nisu baš dopadljive“.

„Nema potrebe da budete sumnjičavi“, rekao je. „Mogu da gledaju druge kanale, ali naš predsednik pobeđuje sa velikom razlikom“.

Drugi politički analitičari su primetili da rani rezultati mogu dati prednost Erdoganu jer mali konzervativni izborni krugovi mogu relativno brzo da prijave svoje rezultate.

Izbori u Turskoj Foto:EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Sinan Ulgen, viši saradnik u Karnegi Evropa u Briselu, rekao je da situacija odražava noć lokalnih izbora 2019. godine i procenio da će Kılıčdaroglu dobiti više glasova pred kraj glasanja.

„Mislim da će Kılıčdaroglu završiti trku ispred Erdogana, ali možda neće dobiti 50 odsto“, rekao je on za Politiko.

BONUS VIDEO: Turska bira šefa države – Erdogan ili Kiličdaroglu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar