Foto: EPA-EFE/STR

Najmanje 350 osoba povređeno je u sukobima policije i demonstranata u libanskom Tripoliju. Vojska je preuzela kontrolu nad centrom grada. Zapaljena je zgrada opštine.

Pročitajte još:

Policija i vojska uspeli su da potisnu demonstrante iz centra Tripolija, u kojem već četiri noći uzastopno traju demonstracije građana nezadovoljnih dramatičnim padom standarda zbog pandemije korona virusa, ali i opšteg rasula koje vlada u Libanu.

Učesnici protesta su u zgradu opštine bacali molotovljeve koktele i pirotehniku, nakon čega je ceo objekat zahvatio veliki požar.

Bejrutski „Dejli star“ javlja da su gomile zapaljenih dokumenata iz zgrade letele po ulicama, a jedinice civilne zaštite pokušale su da zauzdaju požar.

Mandatar za sastav vlade Libana Sad Hariri je događaje u Tripoliju opisao kao „organizovan kriminal“, optužujući vojsku da je stajala sa strane dok su demonstranti uništavali grad.

Sad Hariri, sin nekadašnjeg premijera Rafika Haririja koji je ubijen u samoubilačkom napadu 2005. godine, dobio je mandat za sastav nove vlade još pre tri meseca, ali do sada nije uspeo da formira kabinet.

Predsednik opštine Tripoli Riad Jamak se svrstao na stranu „revolucionara“, ali je naglasio da pravi demonstranti ne pale zgrade. Učesnici protesta su, takođe, napali i obrazovni centar čiji je vlasnik Nadžib Mikati, milijarder iz Tripolija koji je, svojevremeno, bio i premijer.

Samo u četvrtak uveče, medicinsku pomoć zatražilo je više od 100 osoba, dok je šest prebačeno u bolnicu, saopštio je libanski Crveni krst.

Novi talas nasilja u Tripoliju počeo je svega nekoliko časova pošto je jedan od učesnika protesta preminuo od povreda zadobijenih u sukobima sa policijom dan ranije.

Omar Jajba je, kako navode mediji u Tripoliju, pogođen bojevom municijom, nakon čega je prebačen u bolnicu, gde je i preminuo.

Na zgradu koja pripada vladi je bačena ručna granata.

Od ponedeljka, kada su neredi i počeli u Tripoliju je povređeno više od 350 ljudi. Policija je saopštila da su tokom protesta bačene tri ručne granata i oko 300 molotovljevih koktela.

U napadima granatama ranjeno je 12 od ukupno 47 povređenih policajaca. Policija je pucala u vazduh i bacala brojne patrone suzavca, ali su demonstranti ustuknuli tek kada su na glavni gradski trg stigla oklopna vozila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare