Foto: REUTERS/Johanna Geron/Illustration/File Photo

Skoro sedam sati Fejsbuk, Instagram i WhatsApp bili su nedostupni za korisnike, a kompanija Fejsbuk u prvom saopštenju navela je da se radi o problemima sa umrežavanjem, te da će situacija ubrzo biti pod kontrolom. Ipak, pojavilo se nekoliko terorija koje objašnjavaju blokadu ovih aplikacija.

Iako Fejsbuk tvrdi da se radi o „neispravnoj promeni konfiguracije“, koja je sprečila gotovo 3,5 milijarde korisnika da pristupe svojim nalozima, analitičari širom sveta nisu uvereni u istinitost ovih tvrdnji. Sve tri ukazuju da je reč o namernom „obaranju aplikacija“, kako bi određeni problemi bili uklonjeni.

Teorija 1: Fejsbuk sam isključio sve servere

Prema jednoj od mogućih teorija, Fejsbuk je sam isključio sve servere, kako bi pronašao malver koji su postavili hakeri. Uz pomoć tog malvera, zasad nepoznati hakeri ukrali su gotovo 1,5 milijardi podataka korisnika Fejsbuka. Oni sada imaju pristup ličnim podacima, mejl adresi, lokaciji i broju telefona ljudi širom sveta. Stoga su serveri morali biti isključeni na sedam sati, koliko je tehničarima bilo potrebno da pronađu malver i uklone ga pre nego što izazove još veću štetu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Teorija 2: Uzbunjvačica Frances Hogen

Drugo moguće objašnjenje koje se pominje jeste nedavni medijski istup uzbunjivačice Frances Hogen, koja je u intervjuu otkrila sve tajne kompanije Fejsbuk. Hogen je bila zaposlena kao menadžerka kompanije.

„Ono što sam u Fejsbuku gledala iznova i iznova bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za kompaniju. Fejsbuk je uvek birao ono što je dobro za interese firme, kao što je povećanje zarade“, ispričala je Hogen u intervjuu u kojem je otkrila svoj identitet.

Ona je podnela najmanje osam žalbi Komisiji za hartije od vrednosti, u kojima se navodi da kompanija krije istraživanja o svojim nedostacima od investitora i javnosti. Podatke je podelila i sa „Vol strit džurnalom“, koji je objavio istragu u nekoliko delova. Dokumenta pokazuju da je Fejsbuk bio svestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne efekte dezinformacija i štetu koju je Instagram naneo mladim devojkama.

Foto: Ascannio / Shutterstock

Fejsbuk se agresivno suprotstavio ovim tvrdnjama i okarakterisao ih kao „obmanjujuće“. Aplikacije koje su u vlasništvu Fejsbuka donose mnogo više dobra nego štete, tvrde čelnici najpoznatije društvene mreže na svetu.

Teorija 3: Problem zvani Instragam

Jedan od podataka koje je u javnost iznela Frances tiču se Instagrama i uticaja na mlade devojke. Upravo je to treća najzastupljenija teorija koja objašnjava prekid rada aplikacija.

Naime, mišljenja mnogih ukazuju na to da Instagram postavlja nerealne ideale lepote i izgleda žena. Obzirom da je ova aplikacija najpopularnija među mlađim korisnicima, smatra se da devojke uzrasta od 12-22 godine pokušavaju da slede upustva koje im pruža Instagram, praveći sebi pritom zdravstvene i druge probleme. Reč je o iscrpljujučim dijetama, hiruškim zahvatima i kozmetičkim tretmanima koji se ne preporučuju za osobe te dobi.

Frances Haugen Foto:CBS News/60 Minutes

Ipak, kako bi u ogledalu videle prizor sa Instagrama, mlade devojke su spremne da se podvrgnu rigoroznim dijetama i tako ugroze svoje zdravlje. Kompanija Fejsbuk je, navodno, oborila sve svoje platforme, kako bi izvršila kontrolu sadržaja koji je dostupan na Instagramu.

BONUS VIDEO Fejsbuk, Instagram i Vocap: Pali i živci i akcije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar