Donald Tramp Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bivši predsednik SAD Donald Tramp žestoko je napao svoja dva najpoznatija savetnika u borbi protiv pandemije korona virusa Entonija Faučija i Deboru Briks koji su se poverili američkoj televiziji Si-En-En (CNN) o njihovom teškom iskustvu sa njim.

PROČITAJTE JOŠ:

U dugom besnom saopštenju, često podrugljivom, bivši predsednik optužio je stručnjake da su dve osobe koje prave samopromociju u „pokušaju da prekroje istoriju da bi se zaboravili njihovi loši instikti i pogrešne preporuke“, koje je, kako je rekao, on „na sreću skoro uvek odbio da sledi“.

Hvaleći sopstvenu akciju oko vakcina – njegova administracija investirala je više milijardi dolara u nekoliko projekata za razvoj vakcine, Tramp je rekao da su se držali njih sada bi bili zatvoreni u podrumima i zemlja bi prolazila kroz finansijsku depresiju.

„Doktor Fauči je takodje kralj prevrtljivosti“ rekao je Tramp, a za Briks dodao da je „potvrdjena lažljivica koja nema skoro nikakav krediblitet“.

„To je bio jedan vrlo negativan glas koji nije imao dobre odgovore“ rekao je Tramp govoreći o Briks i upitao „ko može da zaboravi“ da je ona učestvovala na porodičnoj proslavi Dana zahvalnosti dok je tražila od Amerikanaca da ostanu u svojim kućama da suzbiju širenje epidemije.

Ove izjave Trampa koji živi na Floridi od odlaska iz Bele kuće usledile su kada je Fauči rekao za CNN, da je bio šokiran kada je Tramp pozvao američke savezne države da se „oslobode“ dok su stručnjaci pozivali na poštovanje zdravstvenih propisa. To je bilo „kao udarac pesnicom u grudi“, rekao je Fauči.

Debora Briks je ispričala takodje za CNN da je dobijala „vrlo teške“ telefonske pozive od redsednika kada je govorila o širenju virusa u ruralnim zonama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar