Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Samuel Corum

Bajdenova administracija je za samo par nedelja pretvorila nacionalni trijumf u nacionalnu katastrofu, saopštio je bivši američki predsednik Donald Tramp, komentarišući migrantsku krizu koja pogađa SAD na granici sa Meksikom.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna od ključnih stavki Trampove predsedničke kampanje 2016. godine bila je izgradnja zida na granici sa Meksikom kako bi bila zaustavljena ilegalna imigracija i šverc droge.

Izgradnja zida zaustavljena je posle promene vlasti, a sada se SAD suočavaju sa hiljadama ilegalnih migranata koji prelaze granicu.

U Trampovom saopštenju, koje je na Tviteru podelio njegov bivši sekretar za štampu Šon Spiser, bivši predsednik poručio je Bajdenovoj administraciji da odmah nastave izgradnju zida.

„Ponosno smo predali Bajdenovoj administraciji najsigurniju granicu u istoriji. Sve što je trebalo da urade je da nastave da održavaju sistem. Međutim, za samo nekoliko nedelja, Bajdenova administracija je pretvorila nacionalni trijumf u nacionalnu katastrofu“, saopštio je Tramp.
Bivši predsednik naveo je da izgradnja zida nije trebalo da bude prekidana i da on može da bude završen za samo nekoliko nedelja.

„Jedini način da se prekine kriza na granici je da Bajden prizna potpuni neuspeh i da usvoji duboko efikasnu i dokazanu Trampovu politiku“; stoji u saopštenju.

​On je kritikovao i sekretara za nacionalnu bezbednost Alehandra Majorkasa, koji je naveo da je za krizu kriva Trampova administracija, jer je delimično prestala da gradi infrastrukturu za privremeni smeštaj ilegalnih migranata.

Tramp je podvukao kako bi trebalo da bude otvorena kongresna istraga o trenutnoj administraciji zbog „zataškavanja koliko je situacija loša“. Dodao je i da smatra Bajdenovu administraciju odgovornom za „smrti i ljudsku tragediju“, uključujući i šverc droge i trgovinu ljudima.
„Besramna politika ove administracije omogućava i ohrabruje zločine protiv čovečnosti. Naša zemlja se uništava“, zaključio je Tramp.

Sjedinjene Države suočene su sa velikim prilivom ilegalnih migranata na granici sa Meksikom, među kojima je i veliki broj dece bez pratnje odraslih. Dok američke vlasti koriste zakone donete u Trampovo vreme kako bi deportovale ilegalne migrante, deca bez pratnje ostaju u kampovima u pritvoru.

Od početka godine na hiljade dece bez pratnje ušlo je u SAD, a prema podacima američkih pograničnih vlasti, njihov broj u februaru bio je 9.457, što je dramatičan rast u odnosu na 5.858 iz januara. Oko 100.000 ilegalnih migranata prešlo je granicu samo u februaru.

Od oktobra do februara pritvoreno je gotovo 30.000 dece koja su prešla granicu bez pratnje odraslih.

Kako su objavili američki mediji, deca u pograničnom pritvoru ostaju u proseku oko 136 sati, što je daleko više od zakonski propisanih 72 sata.

Američki predsednik Džo Bajden, odmah po preuzimanju vlasti, potpisao je niz dekreta, među kojima su i oni kojima se ublažava Trampova stroga imigraciona politika. Jedno od prvih Bajdenovih naređenja bilo je ukidanje vanredne situacije koju je Trampova administracija uvela na granici, što je omogućavalo izgradnju zida bez odobrenja Kongresa za finansiranje tog projekta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar