Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Američki predsednik Donald Tramp nudio je pomilovanje osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu ukoliko otkrije ko stoji iza hakerskog upada u elektronsku poštu Nacionalnog odbora Demokratske stranke pre predsedničkih izbora 2016., rečeno je u petak sudu u Londonu.

Asanžova advokatica Dženifer Robinson je rekla da je prisustvovala sastanku na kojem su republikanski predstavnici Dejna Rorabaher i Čarls Džonson, saradnik blizak Trampovoj kampanji, izneli tu ponudu 2017.

Robinson je izjavila da je Asanžu rečeno da je Tramp odobrio sastanak i da će se Rorahačer kasnije sastati s predsednikom kako bi razgovarali o reakciji na predloženi dogovor.

Prema njenim rečima, dogovor je Asanžu predstavljen kao rešenje kojim svi dobijaju i koji će mu omogućiti da nastavi sa svojim životom, a da će zauzvrat i Tramp imati političku korist.

Tokom predizborne kampanje 2016. godine Vikiliks je objavio niz poruka elektronske pošte Nacionalnog odbora Demokratske stranke koje su nanele štetu tadašnjoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Američke obaveštajne službe izrazile su uverenje da je za hakerski upad odgovorna Rusija koja je htela da utiče na američke predsedničke izbore.

„Predlog koji je izneo kongresmen Rorabaher bio je da Asanž identifikuje izvor u zamenu za neku vrstu pomilovanja“, kazala je Robinson.

Rusija od početka optužbi negira bilo kakvu umešanost u američke izbore, a Tramp takođe opovrgava da je bio u dosluhu s Moskvom.

Istraga koju je vodio posebni istražitelj Robert Miler nije utvrdila da je ijedan član Trampove kampanje tajno sarađivao s Rusijom.

Asanž (49) se bori protiv izručenja SAD-u gde ga se tereti za kršenje zakona o špijunaži nakon što je 2010/11 objavio niz poverljivih dokumenata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)