Foto: Leon Tanguy / MAXPPP / Profimedia / EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO /ANDY RAIN / ETIENNE LAURENT

Među najistaknutijim posetiocima ekvadorske ambasade definitivno je bila Pamela Anderson za koju se čak šuškalo da je u romantičnoj vezi sa Asanžom, a pored nje Asanža su posećivali i lider britanske stranke Ukip Najdžel Faraž, kao i fudbaler Erik Kantona.

Pročitajte još:

Među okupljenima na skupovima podrške koji se održavaju već godinama unazad bile su i poznate britanske ličnosti, poput Rodžera Votersa iz „Pink Flojda“, pevačice „Pritendersa“ Krisi Hajnd i modne dizajnerke Vivijen Vestvud, a Asanža podržavaju i američki reditelj Oliver Stoun, kineski disident i umetnik Ai Veivei.

Britanski reditelj Ken Louč svojevremeno je nudio 20.000 funti za Asanžovu kauciju. Asanža je podržao i američki kontroverzni reditelj Majkl Mur, a među onima koji su Asanžu pružili ličnu podršku na suđenjima tokom godina našla se i Bjanka Džeger, borac za ljudska prava i bivša supruga Mika Džegera.

Dok je Asanž boravio u Ambasadi Ekvadora u Londonu, Lejdi Gaga je posetila „američkog neprijatelja broj jedan“ i zadržala se nekoliko sati na večeri.

Asanž  se nalazio u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koje on negira. Uhapšen je jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu a uhapšen je kada je napustio ambasadu Ekvadora.

Mnogi poznati su javno izrazili da podržavaju Asanža a jedna od najglasnijih je kanadsko-američka glumica Pamela Anderson. Ona je u nekoliko navrata javno govorila da bi Asanž mogao da umre u ambasadi Ekvadora u Londonu.

U medijima nisu izostala i nagađanja da su njih dvoje u tajnoj vezi i da ga Pamela redovno posećuje u ambasadi.

Izvori su medijima prenosili da bi mu, kada dolazi u posetu, Pamela uvek donela „brdo hrane“, a jednom mu je donela knjigu Get a Life – dnevničke zapise slavne britanske pank kreatorke Vivijen Vestvud. Pretpostavlja da je upravo Vivijan „krivac“ za njihovu vezu, jer je ona upoznala Asanža sa Pamelom. Asanžu je Pamela kupovala i vegansku hranu.

Među Asanžovim „pristalicama“ je i reperka M.I.A koja je otkrila nedavno da je pokušavala da mu u zatvor dostavi knjige o jogi,

Peticije za njegovo oslobađanje potpisivali su i bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, meksički reditelj Alfonso Kuaron, i Nobelovka iz Irana Širin Ebadi.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar