Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

Elektorski koledž je rekao svoje, proglasivši ubedljivu pobedu Džoa Bajdena na izborima u SAD, ali to kao da ne stiže do Donalda Trampa koji, uprkos obećanju da će priznati poraz ako elektori proglase Bajdena za pobednika, i dalje nastavlja da se koprca i žali na izbornu prevaru. Problem je u tome što, uprkos silnoj halabuci, Tramp više nema opcija - i toga je, duboko u duši, svestan.

Od ukupno 538 glasova elektora, dodeljeno je 534 i to tako da Bajden ima većinu od 302, dok je republikanski predsednik Donald Tramp osvojio 232. Ironično je da je za istu tu razliku pre četiri godine Tramp rekao da je „ubedljiva“ pobeda, dok je sada istu tu odluku nazvao „masivnom prevarom“.

Predstavnički dom i Senat organizovaće 6. januara zajedničku sednicu na kojoj će se prebrojati glasovi elektora. Ako jedan kandidat osvoji 270 ili više glasova, onda predsedavajući Senata – u ovom slučaju potpredsednik Majk Pens – saopštava rezultat.

Tramp i neki njegovi saveznici u Kongresu najavili su da će pokušati da ospore elektorske glasove u ključnim državama. Međutim, zbog Trampovog konstantnog odbijanja da prizna poraz i podrivanja poverenja u demokratske institucije SAD – iako su nacionalna bezbednost i FBI i druge federalne agencije i sudovi kojima je Trampov tim podnosio tužbe jasno stavili do znanja da ne postoje nikakvi dokazi o izbornoj prevari – Tramp i njegov tim neće imati podršku da ospore bilo koji elektorski glas, naročito sada kada sve više republikanaca o Bajdenu govori kao o „izabranom predsedniku“.

Šta ako?

Pročitajte još:

Uz to, čak i ako Predstavnički dom uspe da nađe člana Predstavničkog doma i senatora koji će osporiti glas elektorskog koledža, time će samo produžiti neizbežno. U tom slučaju će Predstavnički dom i Senat dva sata raspravljati i onda glasati. Demokrate kontrolišu Predstavnički dom, a izvestan broj republikanaca je već rekao da odbacuju Trampove tvrdnje da je pokraden kao neosnovane i najavili su da neće osporiti „glas“ naroda u vidu elektorskih glasova.

Međutim, budući da republikanci kontrolišu više državnih delegacija, a svaka država ima glas – po jedan za kongresmena i senatora, moguće je da Predstavnički dom i pored demokratske većine izabere Trampa. U tom slučaju će Predstavnički dom imati rok do 20. januara u podne da izabere predsednika. Ako to ne urade, onda će Amerikom vladati potpredsednik i to onaj kog izabere Senat. Ako se ne izaberu ni predsednik ni potpredsednik, onda će Predstavnički dom postaviti privremenog predsednika.

Analitičari i stručnjaci sumnjaju da će do ovoga doći, ali kao što reče Tramp: „Mnogo toga će se dogoditi od sada do 20. januara. Mnogo toga“.

Kada rezultati elektorskog koledža budu potvrđeni, biče poslati u Kongres, Nacionalnu arhivu i sudove. A onda će novoizabrani predsednik stupiti na dužnost 20. januara.

Tramp javno ne priznaje poraz

Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Tramp je još ranije rekao da će, ako elektori „naprave ogromnu grešku“ i izglasaju Bajdena on otići iz Bele kuće – najverovatnije malo pre Bajdenove inauguracije 20. januara – ali je vrlo jasno stavio do znanja svima koji ga slušaju da ne priznaje izborni poraz i mnogi sada očekuju da će celu ovaj haos oko izbora iskoristiti kao ranu predizbornu kampanju za izbore 2024. na kojima je najavio da će učestvovati.

Još od izbornog dana, Tramp i njegov tim su na sve načine pokušavali da ospore Bajdenove pobede u ključnim državama – Pensilvaniji, Mičigenu, Džordžiji, Arizoni, Nevadi i Viskonsinu. Nijedna pravna ni politička strategija im nisu „upalile“.

Trampove tužbe i dalje čekaju odgovor suda u nekoliko država, ali su do sada sudije i izborni zvaničnici odbacili svaku njegovu tvrdnju da je bilo izborne prevare.

Iz sveta i regiona čitajte i:

Tramp je isto tako pokušao da pritisne republikance u Bajdenovim državama da u elektorski koledž ubace pro-Trampove elektore, bez obzira na volju naroda, što mu nije pošlo za rukom, delom jer nisu imali pravnog osnova za takav korak.

Posle odluke elektorskog koledža, neke njegove pristalice su ga pozvale da konačno prizna poraz. „Pravni pokušaji predsednika Trampa su propali i sada on i ostatak republikanske partije mogu da pomognu zemlji i sebi tako što će priznati rezultat i nastaviti dalje“, poručilo je uredništvo Vol Strit žurnala.

Izvori bliski Trampu kažu da odlazeći predsednik teško da će u javnosti priznati poraz, ali da je privatno prihvatio činjenicu da neće ostati drugi mandat Beloj kući.

Razlog za to treba tražiti u Trampovom imidžu pobednika i mačo mena, osobe koja je svojeručno „učinila Ameriku velikom“, pobedila koronu, sklopila mir sa Severnom Korejom i pokazala svima koliko je jaka. Tramp zarad političkih poena bele radničke klase i srednjeg sloja Amerikanaca, ne može tek tako da odustane od svojih skandaloznih izjava i živopisnih nastupa i prizna poraz. To, jednostvno, nije njegov način, i toga su svi svesni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar