Foto: Jim Ruymen / UPI / Profimedia

Kompanija "Ulta Bjuti" pauzirala je reklamnu kampanju u časopisu Tin Vog zbog rasističkih tvitova Aleksi Mek Kamond, novog glavne urednice tog magazina.

Pročitajte još:

Polemike oko nove glavne urednice Tin Voga Aleksi Mek Kamond nastavljaju se iako se ona izvinila zbog svojih rasističkih tvitova na račun Azijata iz 2011. godine, kada je još bila studentkinja.

Mek Kamond se izvinula zbog tvitova 2019. godine i ponovo ove nedelje, nazivajući ih „uvredljivim i idiotskim“.

„Čitavu karijeru pokušavam da dam glas zanemarenima i poslednje što bih ikada želela je da nekoga napravim nevidljivim, posebno našu braću i sestre Azijate. Znam koliki bol je nanelo to što je zajednica AAPI (azijsko-američkih i pacifičkih ostrvaca) bila izostavljena ili ignorisana u kritičkim razgovorima oko rase, rasizma, pravde i jednakosti. Odlučna sam da doprinesem promeni toga“, objavila urednica Tin Voga koja je nedavno postavljena na tu funkciju.

Bivša glavna urednica časopisa Eline Velterot gostovala je nedavno u emisiji „Razgovor“ na CBS televiziji i tom prilikom osudila Aleksinu prošlost i postupke, prenosi Facebook Twitter Instagram">Gardijan.

„Svi znaju da sam bivša glavna urednica Tin Voga. I to sada nije važno, njeni tvitovi i stavovi iza kojih je stajala bili su rasistički, odvratni, nedopustivi i tačka. Zato sada, u trenutku u kom postoji poziv na odgovornost zbog antiazijskih osećanja, rasističkih i nasilnih akcija protiv azijskih ljudi, moramo da se izjasnimo“, rekla je ona u emisiji.

Ovi naizgled zaboravljeni tvitovi, ponovo su se našli u etru u trenutnku kada su ponovo započeti „zločini iz mržnje“ nad azijskim Amerikancima, delom izazvani rasističkim stavovima o pandemiji koronavirusa. Prošle godine prijavljeno je preko 2.500 incidenata.

Silka koja je stvorena u medijima, u određenoj meri je uticala i na diskreditovanje Tin Voga, pa će tako ovaj časopis ostati bez dela prihoda, jer su neki oglašivači otkazali saradnju. Jedan od njih, a sigurno najbolniji, jeste kompanija Ultra Bjuti koja je sa ovim magazinom imala ugovor sa sedmocifrenom cifrom.

„Raznolikost i inkluzija je uvek predstavljalo ono za šta se Ultra Bjuti bori. Zato smo odlučili da stopiramo saradnju sa Tin Vogom, dok se situacija ne razjasni“, naveli su saopštenju.

Logično je da ova kompanija sada pokušava da izbegne gnev javnosti, jer je u prošlosti bila optuživana da u svojim kampanjama rasno profilira modele.

Aleksi Mek Kamond prethodno je radila kao novinar na političkom sajtu Aksios. Ovo nije prvi put da je pod lupom javnosti zbog skandala. Naime, prošlog meseca bila je u centru pažnje zbog veze sa bivšim sekretarom Bele Kuće Tj Duklom, koji napravio skandal kada se poneo neprimereno prema novinaru. Njega je ovaj potez koštao položaja – nakon reakcije medija podneo je ostavku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)