Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra

Građani Brazila izašli su na ulice nakon što su u četvrtak dva belca, pripadnici osiguranja jedne prodavnice, ubili crnca.

Snimke incidenta preplavile su društvene medije. Na njima se vidi kako 40-godišnjeg Žaoa Alberta Silveiru Freitasa udaraju u lice ispred prodavnice „Carrefoura“ u Porto Alegreu.

Prema pisanju brazilskih medija, do sukoba je došlo nakon što se Freitas posvađao sa prodavačem koji je potom pozvao osiguranje. Dva pripadnika osiguranja su ga krvnički pretukli do smrti, što su zabeležile kamere prodavnice.

Snimak se raširio društvenim mrežama i izazvao bes građana koji su izašli na masovne proteste protiv rasizma.

Demonstranti su u Braziliji juče ušli u tu prodavnicu uz povike „Crni životi vrede” pozivajući na bojkot ovog trgovačkog lanca. Na kraju su je zapalili.

U Sao Paolu demonstranti su razbili prozor „Carrefoura“, bacali robu sa polica i zapalili vatru.

Iz „Carrefoura“ su izjavili da žale zbog brutalne smrti Freitasa i obećali da će prekinuti ugovor s osiguranjem i otpustiti menadžera koji je bio na dužnosti.

Dva muškarca koja su navodno pretukla Freitasa na smrt privedena su i nalaze se pod istragom za ubistvo. Jedan od dvoje uhapšenih je vojni policajac koji u trenutku incidenta nije bio na dužnosti.

Inače, Brazil ima dugu istoriju ropstva, pa je poslednja zemlja Amerike koja ga je ukinula 1888. godine. U Brazilu danas 57 posto stanovništva čine crnci i mešano stanovništvo, a oni su žrtve ubistava u 74 posto slučajeva. Kad je reč o ubistvima koje su počinili policajci, oni čine 79 posto žrtava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

1