Foto: Tanjug/Ministry of Internal Affairs of Transnistria /AP

Zvaničnik Pridnjestrovlja, teritorije u Moldaviji koja je početkom devedesetih godina jednostrano proglasila nezavisnost, optužio je "trojicu neidentifikovanih infiltratora" iz Ukrajine za napad granatom u kojem je oštećena zgrada Ministarstva državne bezbednosti Pridnjestrovne Moldavske Republike (PMR) u Tiraspolju.

Neimenovani zvaničnik, čije reči citiraju ruske novinske agencije RIA i Interfaks, rekao je da su Ukrajinci pucali na zgradu Ministarstva državne bezbednosti PMR sa više hitaca iz ručnog protivtenkovskog bacača granata, a potom se potom vratili u Ukrajinu.  U napadu nije bilo žrtava, ali su na zgradi razbijeni prozori na gornjim spratovima.

Zvaničnik je to nazvao „terorističkim činom“ i optužio je Ukrajinu da je „provocirala širenje sukoba na teritoriju Pridnjestrovlja“. Ne postoje nezavisni dokazi koji potvrđuju ove tvrdnje.

Foto: Tanjug/Ministry of Internal Affairs of Transnistria /AP

Ova napad samo je jedna u nizu incidenata koji su se dogodili tokom prethodnih dana u ovom regionu.

Prethodno, prema navodima MUP-a PMR dogodile su se dve eksplozije u selu Majak Grigoriopoljskog rejona, usled čega su onesposobljene dve najmoćnije antene radio centra koji emituje ruski radio. U napadima nije bilo povređenih, a za ove napade Ukrajina do sada nije optuživana.

PROČITAJTE JOŠ:

„U rano jutro 26. aprila u selu Majak Grigoriopoljskog rejona odjeknule su dve eksplozije: prva u 6.40, druga – u 7.05“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja na Telegram kanalu, prenose RIA novosti.

Moldavija: Pokušaj eskalacije tenzija

Istovremeno, predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je danas sednicu Sveta bezbednosti nakon niza incidenata u otpcepljenoj moldavskoj republici Pridnjestrovlje i upozorenja Moskve da bi region koji podržava Rusija mogao da bude uvučen u rat.

Na ovoj teritoriji, koja se graniči sa Ukrajinom, razmešteno je oko 1.500 ruskih vojnika, ali i velika količna oružja.

Sandu upozorila je da je niz napada u Pridnjestrovlju pokušaj eskalacije tenzija i okrivila za napade „proratne frakcije“ na toj teritoriji. Moldavska vlada saopštila je da je ova situacija imala za cilj „stvaranje izgovora za zaoštravanje bezbednosne situacije“ u otcepljenom regionu.

Rusija: Nadamo se da nećemo morati da intervenišemo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao u utorak novinarima da je zabrinut zbog vesti koje stižu iz Pridnjestrovlja.

Foto: Tanjug/Press Center of the Ministry of Internal Affairs of the Pridnestrovian Moldavian Republic/ AP, HO

Moskva se nada da Pridnjestrovlje neće biti uvučeno u sukob Rusije i Ukrajine, tako da Moskva ne mora da interveniše u rešavanju situacije, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

„Sačekajmo završetak istrage. Voleli bismo da izbegnemo takav scenario“, rekao je Rudenko odgovarajući na pitanje o situaciji u regionu.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Ukrajini Denis Pušilin, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da Rusija treba da uzme u obzir ono što se dešava u Pridnjestrovlju kada planira sledeću fazu svoje „vojne kampanje“.

Zvaničnici u Pridnjestrovlju preduzeli mere

Zvaničnici u Pridnjestrovlju u utorak su preduzeli niz novih bezbednosnih mera što je dodatno izazvalo zabrinutost zbog moguće eskalacije u otcepljenom regionu. Mere su uključivale postavljanje vojnih kontrolnih punktova na ulicama u gradovima regiona i otkazivanje parade za Dan pobede 9. maja, prenosi Gardijan.

Bob Din, stručnjak za Moldaviju ističe da je teško znati da li su nedavni incidenti bili operacija „lažne zastave“ od strane Rusije ili su istinski akti sabotaže od strane antiruskih grupa. Ali on je rekao da je nedavna ruska retorika ukazivala na neke od dugoročnih ciljeva koje je Rusija imala na umu za Pridnjestrovlje.

„Videli smo da se tema Pridnjestrovlja sve više otvorena za raspravu u ruskom javnom domenu. Nedavne ruske izjave su mogle da budu pokazatelj ambicija koje Moskva ima tamo“, naveo je on.

Prema Dinu, malo je verovatno da će ruske snage moći da izvedu ofanzivu ka granici sa Moldavijom, s obzirom da je Moskva angažovana u teškim borbama u istočnom regionu Donbasa. Da bi stigla do Pridnjestrovlja, Moskva bi morala da izvrši ofanzivu ka Odesi. Din je takođe skeptičan da će snage Pridnjestrovlja koje broje 7.500 vojnika biti od koristi u napadu na Ukrajinu sa njene zapadne granice.

Foto: Tanjug/Press Center of the Ministry of Internal Affairs of the Pridnestrovian Moldavian Republic/ AP, HO

„Postoji mali apetit za borbu u Ukrajini među trupama u Pridnjestrovlju, kao i među opštom populacijom u tom regionu, od kojih mnogi odlaze ka Moldaviji da bi izbegli potencijalno nasilje“, naveo je Din.

BONUS VIDEO: Snimak čeličane iz Marijupolja iz vazduha

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News