Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rusija radi na povećanju proizvodnje svoje Sputnjik Ve vakcine protiv koronavirusa u drugim zemljama, a jedna od njih je i Nemačka.

Pročitajte još:

Rusija je pozvala nemačku biotehnološku kompaniju IDT Biologika da zajednički proizvode rusku Sputnjik Ve vakcinu protiv koronavirusa, saopštilo je nemačko ministarstvo zdravlja.

Portparol ministarstva rekao je Frans presu da su ruski državni Gamaleja istraživački institut, koji je razvio Sputnjik Ve i Ruski fond za direktne investicije (RDIF) koji je finansirao projekat „zainteresovani za partnerstvo u eventualnoj proizvodnji i da su kontaktirali IDT Biologiku“. Detalji poverljivih razgovora nisu poznati.

Vesti o eventualnoj proizvodnji ruske vakcine u Nemačkoj usledile su nakon što je stručni časopis Lanset naveo da je ruska vakcina efikasna 91,6 posto.

„U vrlo skoroj budućnosti planiramo da pokrenemo proizvodnju u drugim zemljama koja će zadovoljiti zateve sve više zemalja“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Program vakcinacije Evropske unije naišao je na žestoke kritike zbog sporosti vakcinacije i zastoja u isporukama kompanija Fajzer i AstraZeneka.

Iz sveta i regiona čitajte:

Nemačka kancelarka Angela Merkel početkom sedmice je izjavila da su „sve vakcine“ dobrodošle u EU dokle god imaju odobrenje Evropske agencije za lekove.

Merkelova je ranije razgovarala sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ruskoj vakcini i ponudila pomoć nemačkog Pol Erlih instituta u prijavi vakcine EMA.

„A ako ova vakcina bude odobrena, možemo da razgovaramo o zajedničkoj prooizvodnji i upotrebi“, rekla je ona tada.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare