Foto: Printscreen/CNN Opinion

Pandemija koronavirusa biće završena tek 2024. godine, kada će početi takozvani "postpandemijski" period koji će biti vrlo nalik "ludim dvadesetim" 20. veka, kaže dr Nikolas Kristakis, naučnik sa Jejla.

Pročitajte još:

Ozbiljni virusi utiču na našu ekonomiju, način života, a pandemije se obično odvijaju u tri faze, pa se tako, kada je reč o koronavirusu, može govoriti o neposrednoj fazi koja će trajati do kraja 2021. godine. Potom sledi srednja faza koja će trajati do 2023. i onda postpandemijska faza koja počinje 2024. godine.

U prvoj fazi, u kojoj smo sada, virus se širi sve dok dovoljno ljudi ne bude zaraženo i ne postignemo takozvani imunitet krda. Svet je promenjen – maske su obavezne, fizička distanca, menja se način na koji radimo, mnogi ostaju kod kuće, okreću se veri… Ovim tempom, za očekivati je da ćemo tek do kraja godine dostići imunitet, bilo prirodnim putem bilo kroz vakcinu, rekao je Kristakis CNN-u.

U srednjoj fazi ćemo osećati psihološke, društvene i ekonomske posledice koronavirusa. Milionima će biti potrebna medicinska nega, promeniće se način na koji radimo, putujemo. Pandemija je ubrzala i trendove u zdravstvenoj nezi. Sada kada smo videli značaj nauke, možda ćemo to primeniti i na borbu protiv klimatskih promena. Moguće je da će zaostavština pandemije biti više poštovanja i uvažavanja nauke, rekao je  on.

Foto: Shutterstock

Kristakis ocenjuje da će postpandemijski period biti nalik „ludim dvadesetim“ 20. veka kada su posle epidemije španskog gripa pale sve inhibicije. Sve teškoće i muke sa kojima smo se borili iznenada će nestati. Družićemo se, odlaziti na koncerte, sportske događaje, moguće su i seksualne slobode, Možda se više nećemo rukovati i možda ćemo manje ići na poslovna putovanja a više raditi od kuće, rekao je on.

Šta nam daje nadu? Kristakis je podsetio na crnohumornu šalu među lekarima – svako krvarenje vremenom prestane.

Kuga uvek prođe. Dolazi u talasima i vremenom nestane. Optimista sam da ćemo videti kraj ovome. Korona će postati endemska bolest, kao virus gripa koji će cirkulisati među nama, rekao je stručnjak sa Jejla.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare