Foto: EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA

Vakcina koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i AstraZeneka ne samo da štiti od težeg oblika kovida 19 i smrtnog ishoda, već takođe znatno usporava prenos virusa, sudeći prema novoj studiji.

Studija naučnika sa Univerziteta u Okfordu prva je koja je dokumentovala dokaze da vakcina protiv koronavirusa može da smanji prenos virusa.

Naučnici su svake nedelje merili uticaj vakcine na prenos virusa, tako što su uzimali briseve učesnicima istraživanja, sa namerom da otkriju znakove SARS-Cov-2. Ako virus nije prisutan, čak i ako je neko zaražen, ne može da se širi. Nalazi su ukazivali da su se pozitivni brisevi među vakcinisanima smanjili za 67 odsto.

Pročitajte još:

Rezultati koje su naučnici objavili u radu koji još uvek nije recenziran, otkrili su da bi vakcina mogla da smanji prenos virusa za skoro dve trećine, prenosi NY Times.

Met Henkok, britanski ministar zdravstva, u sredu je pozdravio rezultate kao „apsolutno odlične“.

„Sad znamo da Oksford vakcina takođe smanjuje prenos i to će nam svima pomoći da se izvučemo iz ove pandemije“, rekao je Henkok u intervjuu za BBC u sredu ujutro.

Rezultati bi, rekao je on, „trebalo da pruže svima uverenje da ova vakcina ne samo da vas štiti, već i da sprečava da virus prenesete drugima“.

Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

Naučnici su takođe otkrili da je samo jedna doza vakcine bila 76 odsto efikasna u sprečavanju kovida 19. Podaci od vakcinisanih osoba uzimani su tri meseca nakon prve injekcije, ne uključujući početni tronedeljni period potreban da bi se vakcina aktivirala u organizmu. Izgleda da je vakcina bila efikasnija kada je interval između dve doze bio duži od prvobitno predviđenog razmaka od četiri nedelje, otkrili su naučnici. Među učesnicima kliničkog ispitivanja koji su dobili dve doze standardne jačine u razmaku od najmanje tri meseca, vakcina je bila efikasna 82 odsto, u poređenju sa 55 odsto efikasnosti kada su doze davane u razmaku od manje od šest nedelja.

Ohrabrujući rezultati idu u korist strategiji koju su primenjivale Britanija i druge zemlje – oni su prvo davali ljudima što više prvih doza vakcina, zanemarujući zabrinutost da će ljudi dobiti druge doze kasnije nego što je planirano.

Najnoviji podaci nemaju uticaja na raspravu o tome da li treba razdvajati i doze Fajzer ili Moderna vakcine, jer se podaci o AstraZeneka vakcini ne mogu uopštavati za druge.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar