Dezmond Tutu Desmond Tutu
Dezmond Tutu Foto:Tanjug/AP

Zvaničnici širom sveta, aktuelni i bivši, odaju poštu južnoafričkom nadbiskupu Dezmondu Tutuu, ikoni borbe protiv aparthejda i dobitniku Nobelove nagrade za mir koji je umro danas u 91. godini.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je da je Tutu je bio veliki svetski borac za mir i inspiracija generacijama širom sveta.

„Tokom najmračnijih dana aparthejda, bio je svetionik socijalne pravde, slobode i nenasilnog otpora. … Iako smrt nadbiskupa Tutua ostavlja ogromnu prazninu na globalnoj sceni i u našim srcima, zauvek ćemo biti inspirisani njegovim primerom da nastavimo borbu za bolji svet za sve“, rekao je Gutereš.

Britanska kraljica Elizabeta Druga navela je da su joj u lepom sećanju susreti s njim i njegova „velika toplina i humor“ i da će njegov odlazak osetiti narod Južne Afrike, kao i ogroman broj ljudi u Velikoj Britaniji, Severnoj Irskoj i širom Komonvelta, gde su ga veoma cenili i poštovali.

Bivši predsednik SAD Barak Obama rekao je da je Tutu bio moralni kompas koji se borio za pravdu u svojoj zemlji ali i u celom svetu, spreman da pronadje humanost u svojim protivnicima.

Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi istakao je da je ljubav Dezmonda Tutua preobrazila živote političara i sveštenika, meštana i svetskih lidera. „Svet je drugačiji zbog ovog čoveka“, rekao je Velbi.

„Zaista, veliko drvo baobaba je palo. Južna Afrika i narodni demokratski pokret izgubili su tvrdjavu moralne savesti i oličenje mudrosti“, saoštio je Afrički nacionalni kongres, vladajuća partija Južne Afrike.

Britanski premijer Boris Džonson naveo je da će Tutu ostati upamćen po svom duhovnom vodjstvu i neodoljivo dobrom raspoloženju i istakao da je bio „ključna figura u borbi protiv aparheida i stvaranju nove Južnoafričke Republike“.
Bivši američki predsednik Džimi Karter rekao je da tri reči najbolje odslikavaju nadbiskupa; ljubav, sloboda i saosećanje. „Živeo je svoje vrednosti u dugoj borbi za okončanje aparthejda u Južnoj Africi, u svom vodjstvu nacionalne kampanje za istinu i pomirenje, i u svojoj ulozi gradjanina sveta. Njegova toplina i saosećanje dali su nam duhovnu poruku koja je večna“, rekao je Karter.

Izvršna direktorka Amnesti Internešenela za Južnu Afriku Šenila Mohamed rekla je da se Tutu nikada nije plašio da prozove prekršioce ljudskih prava bez obzira ko su oni.
„Gubitak nadbiskupa Dezmonda Tutua je nemerljiv. Bio je veći od života, a za mnoge u Južnoj Africi i širom sveta njegov život je bio blagoslov. Njegov doprinos borbi protiv nepravde, lokalno i globalno, odgovara samo dubini njegovog razmišljanja o stvaranju slobodne budućnosti“, saopštila je Fondacija Nelson Mandela.

„Njegova svetost papa Franja ožalošćen je vešću o smrti nadbiskupa Dezmonda Tutua. Svestan njegove službe evandjelju kroz promovisanje rasne jednakosti i pomirenja u njegovoj rodnoj Južnoafričkoj Republici, njegova svetost predaje njegeovu dušu ljubavlju punoj milosti Svemogućeg Boga“, saopštio je Vatikan.

Američki predsednik Džozef Bajden i njegova supruga Džil podsetili su na „snagu njegove poruke pravde, jednakosti, istine i pomirenja“.

BONUS VIDEO: Južna Afrika – jedina zemlja sa tri prestonice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar