Vladimir Putin i Valerij Gerasimov Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Da ruske trupe ne napreduju po prvobitnim planovima u Ukrajini dokazuje činjenica da je Vladimir Putin nedavno imenovao novog generala koji će preuzeti rukovođenje "specijalnom vojnom operacijom", a reč je o Aleksandru Bortnikovu. Sumnje su dodatno podgrejali izveštaji Ukrajinaca da je na istok te zemlje pre nekoliko dana stigao i Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije. Njegov dolazak prate brojne teorije, od kojih nijedna još uvek nije zvanično potvrđena.

Gerasimov je prema tvrdnjama ukrajinskih obaveštajaca na istok stigao za vikend, kako bi se lično uverio u stanje na frontu.
Neposredno nakon onih informacija, ukrajinske snage su započele napad na jednu od pozicija koje je posetio Gerasimov u Izjumu na istoku Ukrajine.

Iako su pojedini mediji tvrdili da je ruski general tada ranjen, neimenovani zvaničnici su negirali te tvrdnje.

Valerij Gerasimov Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Prema njihovim navodima, Gerasimov jeste putovao u Ukrajinu, ali samo kako bi proverio napredovanje trupa. Zemlju je napustio pre bilo kakvog napada, navodi Njujork tajms.

Ukrajinci: Ranili smo Putinovog generala

Iako pojedini ruski zvaničnici ne žele da komentarišu navodu posetu Gerasimova, ukrajinska vojska kaže da je bombardovala lokaciju na kojoj se on nalazio.

Prilikom granatiranja škole u Izjumu, gradu koji se nalazi pod ruskom kontrolom, ranjeno je preko 200 vojnika i jedan general.

Ipak, ukazuje se, da je povreda Gerasimova dovoljno teška da je on povučen sa ukrajinskog fronta na dalje lečenje u Rusiju tako da je to još jedan poraz za ruske snage.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Povreda načelnika ruskog gerneralštaba usledila je tokom istog napada u kom je stradao ruski general-major Andrej Simonov (55), rekao je Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Simonov je bio viši komandant elektronskog ratovanja, napisao je savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na svom Telegram nalogu.

Geraščenko je rekao da je napad na Izjum bio “mesto gde se nalazio i Gerasimov, koji je lično došao da predvodi napad na Slavjansk“.

“Veliki broj viših oficira je ubijen u napadu u kojem je Gerasimov ranjen“, naveo je Geraščenko.

Istraživački ruski medij Agentstvo preneo je da je Gerasimov prvo vojnim helikopterom Mi-8 prebačen iz ratne zone u Belgorod u zapadnoj Rusiji. Tri jurišna helikoptera Kamov-52 kružila su dok je Mi-8 prevozio Gerasimova i druge vojne glavešine.

Zatim se u Belgorodu ukrcao u avion Ministarstva odbrane Tu-154 koji je odleteo na nepoznato odredište.

Osnivač nezavisnog Konflikt obaveštajnog tima Ruslan Levjev rekao je da je očevidac na aerodromu video Gerasimova kako se ukrcava u avion.

POGLEDAJTE JOŠ:

Verni saradnik

General Gerasimov je jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina i čovek koji je zadužen za rusku ratnu strategiju, zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Veruje se da je Rusija pretrpela velike gubitke u istočnom regionu Donbasa i oko gradova Harkova i Izjuma, dok ukrajinske oružane snage nastavljaju  odbranu teritorija Donjecka i Luganska koje su delimično okupirali separatisti koje podržava Moskva od 2014.

Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo put generala Gerasimova, ali u slučaju da su informacije o njegovom boravku u Ukrajini tačne, to bi značilo da je on najviši ruski oficir koji je otišao u Ukrajinu od početka rata 24. februara.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron uništio dva ruska patrolna broda u Crnom moru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram