Foto: EPA-EFE/Samuel Corum

Suđenje Trampu u Senatu počinje skoro mesec dana nakon što je Predstavnički dom izglasao njegov opoziv 13. januara, po optužnici da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres SAD 6. januara, u vreme zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda demokrate Džozefa Bajdena na izborima.

Pročitajte još:

Zdanje Kapitol hila neposredno uoči početka suđenja je opasano ogradom visine 2,5 metara na čijem vrhu je bodljikava žica, preneli su danas američki mediji.

Policija Kapitol hila saopštila je da će pojačane mere bezbednosti ostati na snazi i tokom suđenja.

Ipak, bivši predsednik Tramp neće prisustvovati suđenju.

Pred upad u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se „đavolski bore“ protiv izbornih rezultata i da idu do obližnje zgrade parlamenta na Kapitol hilu.

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Njegovi zastupnici tvrde da je slučaj politizovan i suđenje neustavno, bivši predsednik već je najavio da se pred članovima američkog Senata neće pojaviti, a američka javnost uglavnom je podeljena u stavovima da li bi bivšeg predsednika trebalo osuditi i zabraniti mu da se ponovo kandiduje.

Ko „tuži“ Trampa?

Demokrate iz Predstavničkog doma koje je odabrala predsedavajuća Nensi Pelosi sada su u ulozi „tužilaca“ u procesu pred Senatom, a predvodi ih kongresmen iz Merilenda i profesor ustavnog prava Džejmi Raskin. On je pozvao Trampa da svedoči pred Senatom, ali su Trampovi advokati to odbili rekavši da je reč o „marketingu“.

Zašto mu Senat sudi kada više nije predsednik?

Dok neki članovi Kongresa navode da je suđenje Trampu neustavno, jer on više nije na funkciji, sa tim se ne slažu demokrate i mnogi pravni stručnjaci, navodi AP. Advokati odbrane su već ukazali da će osporiti ustavnost procesa jer Tramp više nije u Beloj kući.

Demokrate međutim navode da bi Senat, u slučaju osuđujuće presude, mogao da zabrani Trampu da obavlja javne funkcije u budućnosti.

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Da li to znači da neće više moći da se kandiduje?

Da bi Trampu posle osuđujuće presude bilo zabranjeno kandidovanje za šefa države, senatori bi morali ponovo da glasaju, ali bi tada bila dovoljna prosta većina, za razliku od predstojećeg procesa.

Pošto i demokrate i republikanci imaju po 50 senatora, odlučivao bi glas predsedavajuće Senatu, a to je po funkciji potpredsednica SAD, demokrata Kamala Haris.

Foto:EPA-EFE/Al Drago

Trampu bi bilo zabranjeno da ponovo bude kandidat za predsednika ako bi se većina članova oba doma Kongresa izjasnila na novom glasanju da je bio deo pobune. Da bi takav ishod kasnije bio poništen i Trampu dozvoljeno da bude kandidat za Belu kuću, u budućnosti je potrebna dvotrećinska većina u svakom od dva doma Kongresa, prenosi AP.

Šta je potrebno za osudu?

Da bi Tramp bio osuđen, 67 od 100 senatora treba da glasa za usvajanje optužnice za „podsticanje na pobunu“.

Ako za osudu bude glasalo svih 50 senatora iz redova Demokratske stranke, protiv Trampa bi moralo da se izjasni i najmanje 17 njegovih republikanaca.

Kakve su šanse da Tramp bude proglašen krivim?

Veoma slabe. Najmanje 17 republikanaca bi trebalo da se priključi demokratama kojih je 50 da bi Tramp bio osuđen. Već je 45 od 50 republikanaca glasalo za to da se suđenje proglasi neustavnim, što ukazuje da će bivši predsednik verovatno biti oslobođen.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Ako se to desi, demokrate neće stati i žele da pokrenu mehanizme u skladu sa 14. Amandmanom kako bi Trampa onemogućili da ubuduće ima neku javnu funkciju.

Iako se zvanično naziva suđenjem, proces u Senatu nije pravni, već politički, a kazna za osuđenog je momentalno razrešenje sa dužnosti predsednika.

Koliko će trajati suđenje?

Iako nijedna strana ne želi da odugovlači, pitanje je koliko će trajati. Demokrate bi htele da traje kratko, nedelju ili dve, jer žele da nastave sa sprovođenjem Bajdenove agende.

Ovo suđenje neće ličiti na prvo, koje je trajalo od 16. januara do 5. februara 2020.

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Ko je sudija?

Najstariji demokratski senator Patrik Lejhi predsedavaće ovim suđenjem. Prema Ustavu SAD, kada se sudi aktuelnom predsedniku, tim procesom mora da predsedava predsednik Vrhovnog suda – kao što je bio slučaj tokom prvog opoziva.

Pročitajte još:

Međutim, pošto se sada ne sudi predsedniku na dužnosti, procesom će predsedavati najstariji senator i imaće više ceremonijalnu ulogu jer konačnu odluku donose senatori.

Ko brani Trampa?

Trampov tim predvodće Dejvid Šoen i Brus Kastor, obojica iskusni advokati. Prošle nedelje, Trampa je napustio njegov prvobitni pravni tim zbog neslaganja oko strategije odbrane.

Ko su porotnici?

Svih 100 članova Senata imaće ulogu porotinika na ovom suđenju i na kraju će glasati da li Trampa treba osuditi ili osloboditi optužbi koje mu na teret stavlja Predstavnički dom.

Senatorima nije dozvoljeno da postavljaju pitanja, ali to mogu učitniti preko predsedavajućeg Lejhija.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar