Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Demokratska stranka u SAD čiji je kandidat za predsednika bio pobednik izbora Džo Bajden u sredu uveče je dobila većinu u Senatu, nakon što su dva njena kandidata pobedila na izborima u Džordžiji.

Pročitajte još:

Ovo je prvi put od 2009.godine da demokrate imaju većinu u Senatu i Predstavničkom domu, koji zajedno čine Kongres, pa je Bajdenova pobeda još više dobila na značaju.

Obe grane vlasti sada kontrolišu demokrate.

Zašto je važno ko ima većinu u Senatu?

Bez obzira na to iz koje je stranke aktuelni šef Bele kuće, na njega svejedno ogroman uticaj ima ona stranka koja ima kontrolu nad Senatom.

Senat i Predstavnički dom zajedno čine američki Kongres. Senat je gornji dom Kongresa, a Predstavnički dom donji. Kongres je zakonodavno telo SAD.

Senat sačinjavaju senatori, a svaku saveznu državu podjednako predstavljaju dva senatora. Senatori se biraju većinskom odlukom naroda.

Ishod predsedničkih izbora važan je za određivanje većine u Senatu jer ovim telom predsedava potpredsednik SAD koji ima pravo glasa kada je rezultat glasanja nerešen, odnosno odnos snaga republikanaca i demokrata dođe na 50 prema 50.

Ko ima Senat, ima moć

Senat se smatra prestižnijim telom od Predstavičkog doma i zato je borba za Senat skoro uvek žešća. Kao gornji dom raspolaže ovlašćenjima koja mogu biti vrlo važna za politički život Sjedinjenih Država i tokom Trampovog mandata Senat je u više navrata demonstrirao svoju moć.

Senat potvrđuje nosioce važnih funkcija poput saveznih sudija, sekretara, sudija Vrhovnog suda i upravo je ovo telo odigralo važnu ulogu u imenovanju konzervativne Ejmi Koni Beret po predlogu aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Republikanska većina u Senatu potvrdila je Beret za sudiju obezbedivši na taj način konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu koja ide naruku republikancima, iako se načelno tvrdi da ove sudije ne postupaju po stranačkoj liniji.

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Takođe, Senat je okončao i političku sagu koja je zimus podelila Ameriku: oslobodio je Trampa obe optužbe u procesu opoziva, kako se i očekivalo.

#related-news_0

Demokratama su sada preuzele kontrolu nad Senatom, ali ni Senat svakako nije svemoguć bez Predstavničkog doma, pošto je neophodno da oba doma odobre predloge zakona pre nego što se oni proslede predsedniku na potpisivanje.

Desant na Kapitol

Kongres SAD je potvrdio pobedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima, nakon što je kompleks Kapitola „očišćen“ od pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa, koje su prekinuli sednicu, nakratko zauzeli zgradu Kongresa i izazvali nemire u kojima su stradale najmanje četiri osobe.

Senatori su većinom glasova odbacili prigovore na rezultate glasanja na predsedničkim izborima u Pensilvaniji, jednoj od saveznih država u kojoj je Bajden odneo tesnu pobedu nad Trampom.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi navela je da će dan koji bi uvek bio “deo istorije” biti upamćen po “sramotnoj slici zemlje koja se raširila svetom”. Desetine Trampovih pristalica upale su tokom dana u zgradu Kongresa SAD u vreme zasedanja i privremeno sprečile zakonodavno telo da potvrdi pobedu Bajdena na predsedničkim izborima. Policija ih je posle četvoročasovne okupacije Kongresa proterala iz te oblasti.

#TrumpTapes

Poslednji skandal koji je potresao Ameriku takođe je vezan za Džordžiju. Džordžija je u središtu Trampovih tvrdnjim o izbornim neregularnostima za koje do sada nije ponudio validne dokaze, a upravo u ovoj američkoj državi, nekadašnjem republikanskom uporištu, Bajden je na izborima 3. novembra pobedio Trampa sa prednošću manjom od 12.000 glasova, od ukupno pet miliona.

Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Posle četiri godine brojnih skandala, Tramp je još jednom šokirao javnost zatraživši od državnog sekretara Džordžije Breda Rafenspergera da mu „pronađe“ dovoljno glasova da ospori Bajdenovu pobedu u ovoj državi.

Vašington post je objavio snimak ovog, najblaže rečeno, neobičnog razgovora koji je i Tramp javno priznao na Tviteru.

Tramp je sada prevazišao sebe pritiscima na zvaničnike iz Džordžije da „pronađu dovoljno glasova“ da se izbegne njegov izborni poraz u toj državi.

“Vidi, sve što tražim je da pronađeš 11.780 glasova. Jedan više nego što imamo”, kaže Tramp na snimku koji je VP objavio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar