Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji je izglasao opoziv Donalda Trampa, predao je Senatu optužnicu protiv bivšeg predsednika koji se tereti da je podsticao pobunu svojih pristalica koje su, početkom januara, upale u Kapitol.

Pročitajte još:

Donji dom izglasao je sredinom januara opoziv Trampa – drugi put u njegovom mandatu i prvi put u američkoj istoriji – sa 232 naprema 197.

Suđenje u Senatu, gde demokrate imaju većinu, treba da počne 9. februara, pošto su se demokrate i republikanci dogovorili da odlože kako bi se članovima Predstavničkog doma koji će imati ulogu tužilaca, i timu za Trampovu odbranu, dalo vreme da se pripreme. Debata je odložena i da bi inauguracija novog predsednika Džoa Bajdena prošla u relativnom miru.

Nikada do sada se nije dogodilo da se sudi bivšem predsedniku. Procedura impičmenta Ričarda Niksona prekinuta je kada je on podneo ostavku 1974. Ovakva situacija može da igra na ruku Trampu koji pred Vrhovnim sudom može da tvrdi da je suđenje neustavno.

Foto:AP Photo/Alex Brandon

Kako će izgledati suđenje u Senatu

Prvi dan podrazumeva dolazak vrhovnog sudije i polaganje zakletve u Senatu. Drugi dan je posvećen utvrđivanju pravila suđenja. Posle toga sledi iznošenje argumenata sa obe strane i to bi moglo da potraje nekoliko dana.

Šta je potrebno za impičment

Za impičment je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 glasova. Posle uspeha demokrata u ponovljenom glasanju u Džordžiji, Senat će biti podeljen pola-pola između demokrata i republikanaca, a Kamala Haris, izabrana predsednica će imati odlučujuć glas. To znači da bi 17 republikanskih Senatora moralo da glasa za osudu Trampa.

Foto:REUTERS/Carlos Barria

Šta to praktično znači u Trampovom slučaju

Presuda da je kriv ne znači automatski da Tramp više neće moći da se kandiduje za predsednika. Sam Tramp je ranije najavio da planira da se kandiduje na izborima 2024. godine, pa čak i da osnuje svoju stranku.

Međutim, Senat bi mogao da održi još jedno glasanje kako bi ga blokirali da se ponovo kandiduje i za to im je potrebna prosta većina. Osnova za to glasanje bilo bi pozivanje na 14. amandman koji zabranjuje federalnim i državnim zvaničnicima koji su učestvovali u pobuni da se ponovo bave nekom javnom funkcijom. Usvojen posle građanskog rata, amandman navodi da niko ko je prethodno bio “umešan u pobunu” protiv SAD dok je bio izabrani zvaničnik, ne može ponovo da drži javnu funkciju.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Da li 14. amandman može da se iskoristi i ako Tramp bude oslobođen

Iako je podložan pravnoj debati, neki eksperti smatraju da može. Međutim, i za ovo je potrebno glasanje u Senatu koji će, sada biti pod kontrolom demokrata, pa je moguće i da će proći. Naročito jer ima i mnogo republikanaca kojima je dosta Trampa i koji žele drugog kandidata za predstojećim izborima.

Iz sveta i regiona čitajte:

Šta je sa drugim beneficijama

Bilo je priče da bi Tramp mogao da izgubi beneficije koje su njegovi prethodnici imali na osnovu Akta o bivšim predsednicima iz 1958. koje podrazumevaju penziono i zdravstveno osiguranje i eventualnu doživotnu zaštitu. Stručnjaci ipak veruju da Tramp neće ostati bez beneficija.

Prvi opoziv

Tramp je jedini predsednik u 245 godina dugoj istoriji Sjedinjenih Država koji je opozvan dva puta. Predstavnički dom ga je opozvao krajem 2019, optužujući ga da je pokušao da primora Ukrajinu da pronađe kompromitujuće informacije o Bajdenu uoči novembarskih izbora, ali ga je Senat oslobodio prošlog februara.

Lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer, istakao je da će ceo proces teći relativno brzo.

“Svi želimo da ovo užasno poglavlje američke istorije stavimo iza sebe. Ali guranje pod tepih neće doneti izlečenje. Jedini način da dođemo do izlečenja i oporavka jeste da postoji stvarno pozivanje na odgovornost, što ovo suđenje i predstavlja”, rekao je on.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar