Foto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia

Za osudu Trampa potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 glasova, što znači da bi uz demokrate za to trebalo da glasa i 17 republikanaca.

Pročitajte još:

U Senatu SAD danas počinje suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, a procedura je pokrenuta u Predstavničkom domu Kongresa pre odlaska Trampa sa vlasti.

Kako je prenosi  Glas Amerike, predviđeno je da Predstavnički dom predstavi svoju optužnicu za suđenje Trampu, bivšeg predsednika predstavljaće njegovi advokati, dok će senatori biti porotnici koji treba da odluče o Trampovoj krivici.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Foto:Tanjgu/AP Photo/Julio Cortez

Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Svetske agencije podsetile su da je Predstavnički dom za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Pre Trampa, Predstavnički dom je opozvao predsednike Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. godine, ali ih je Senat oslobodio optužbi.

U slučaju neočekivane osuđujuće presude u predstojećem procesu, Tramp bi postao prvi predsednik SAD koga je Senat osudio po optužnici Predstavničkog doma.

Kapitol hil je neposredno uoči početka suđenja Trampu u američkom Senatu nedjeljama nakon inauguracije predsednika Džozefa Bajdena i mesec dana od upada dela Trampovih pristalica – zdanje je opasano ogradom visine 2,5 metara na čijem vrhu je bodljikava žica.

Foto:Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Policija Kapitol hila saopštila je da će pojačane mjere bezbednosti ostati na snazi i tokom suđenja Trampu.

Njegovi zastupnici tvrde da je slučaj politizovan, a suđenje neustavno. Bivši predsednik već je najavio da se pred članovima američkog Senata neće pojaviti, a američka javnost uglavnom je podeljena oko stava da li bi bivšeg predsednika trebalo osuditi i zabraniti mu da se ponovo kandiduje.

Demokrate, koje su u ovom procesu u ulozi tužilaca, nastojaće da ubijede senatore, koji imaju ulogu porotnika, da Tramp snosi isključivu odgovornost za nasilnu opsadu sedišta američke zakonodavne vlasti.

Sa druge strane, advokati bivšeg predsednika tvrde da je proces opoziva protiv njega, kako tvrde, politički teatar, da je Tramp koristio pravo na slobodu govora i da je podsticao pristalice na miran protest.

Demokrate tvrde da bivši predsednik nema valjanu odbranu.

Očekuje se da suđenje Donaldu Trampu u Senatu traje najmanje nedjelju dana.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar