Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC

Sud u Zadru oslobodio je dvojicu muškaraca u postupcima koje je pokrenula policija zbog vređanja premijera Andreja Plenkovića na društvenim mrežama, saopšteno je danas u tom gradu.

Portparol Opštinskog suda u Zadru Davor Dubravica rekao je novinarima da je je sutkinja Ksenija Bratković u petak donela oslobađajuće presude za Mladena Ćustića i Hrvoja Vrkića.

Njima se, kako je prenela agencija Hina, stavljalo na teret da su u januara ove godine ispod teksta lokalnog portala o dolasku Plenkovića u Maslenicu, objavili uvredljive i omalovažavajuće komentare.

Oni su u odvojenim komentarima ispod teksta, među ostalim, napisali da premijera treba dočekati pokvarenim jajima, a nazvali su ga „narcisoidnim jadnikom“ i „pavijanom“.

Na osnovu toga su optuženi da su narušili javni red i mir vređanjem i omalovažanjem premijera koji je dan kasnije došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti.

Prema rečima portparola suda u Zadru, sud je procenio da se radilo o tzv. vrednosnim sudovima, te da nisu pozivali na nasilje, već su izrazili političke stavove.

Sud se, kako je istaknuto, priklonio recentnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Hrvatske da svaki građanin ima pravo da javno učestvuje u političkom životu i kritikuje učesnike u političkim procesima.

Dubravica je zaključio da takva kritika može da bude neobjektivna i uvredljiva, a da predstavici vlasti moraju da je podnose kao dozvoljeni oblik delovanja građana u političkom opredeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge.

BONUS VIDEO: Plenković: Letelica je bila naoružana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar