Foto:N1

Portparol Evropske službe za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano izjavio je da današnje glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za zakon koji predviđa osnivanje odvojenog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) u Republici Srpskoj predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

„Usvajanje ovog zakona bi ozbiljno uticalo na prava građana u Republici Srpskoj, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje, te ozbiljno narušavajući EU perspektivu BiH“, kazao je Stano, saopšteno je iz Delagacije EU u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:

EU, navodi se dalje, poziva lidere u BiH, a posebno rukovodstvo Republike Srpske, da zaustave dalju eskalaciju i umesto toga obezbede nastavak ozbiljnog dijaloga o svim nerešenim pitanjima unutar institucija na državnom nivou.

„EU je spremna da upotrebi sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se pažnja zemlje u potpunosti preusmeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU“, istakao je Stano.

On je na kraju naglasio da će na zahtev Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, situacija u BiH i aktivnosti usmerene ka narušavanju jedinstva zemlje biti razmatrane na predstojećem Savetu za spoljne poslove EU.

Bonus video: Reakcija Milorada Dodika posle sankcija SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar