Foto:N1

Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) Halil Lagumdžija izjavio je da bi usvajanje zakona o uspostavljanju VSTS Republike Srpske značilo urušavanje pravnog sistema u Bosni i Hercegovini.

„Usvajanje tog zakona bi urušilo pravosudni sistem, što bi značilo vraćanje dvadeset godina unazad i prekid evropskog puta BiH“, rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu.

On smatra da je kasno da se reaguje kada taj zakon već stupi na snagu.

„Rekao sam Visokom predstavniku (Kristijanu Šmitu) da je kasno da se reaguje kada zakon o VSTS RS stupi na snagu. Ako dođe do usvajanja tog zakona, Visoki predstavnik treba doneti odluku da se stavi van pravne snage, ne da se suspenduje privremeno, već da stavi van snage“, kazao je predsednik VSTS BiH.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, Šmit je dao punu podršku njegovom stavu.

Govoreći o mogućnosti da Ustavni sud BiH utiče na ovo pitanje, Lagumdžija je ocenio da tu postoje određeni problemi.

„Ustavni sud BiH može i mora odlučiti ako se neko pitanje pojavi kao sporno i odluke Ustavnog suda se moraju sprovoditi. Problem je, međutim, u tome što se ne može podneti apelacija Ustavnom sudu BiH dok zakon ne stupi na snagu, a to je prema zaključcima Narodne skupštine RS tek za godinu“, naglasio je on.

Lagumdžija je još kazao da je stav u vezi sa uspostavljanjem VSTS RS njegov lični stav, kao i stav predsedništva VSTS-a, dodavši da to i nije pitanje za VSTS, već za izvršnu i zakonodavnu vlast u BiH.

Narodna skupština počela je juče zasedanje na kome će se, između ostalog, po hitnom postupku razmatri usvajanje nacrt Zakona o uspostavljanju entitetskog VSTS-a.

Stupanjem na snagu tog zakona na teritoriji RS prestalo bi delovanje VSTS BiH, odnosno Republika Srpska bi preuzela sa državnog nivoa nadležnost u oblast pravosuđa, što je iz međunarodnih krugova ocenjeno kao udar na ustavni poredak BiH.

Ako se usvoji taj zakon, kako su najavili iz vladajučih struktura u RS, on će stupiti da snagu godinu dana od njegovog objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Opozicione stranke u RS ocenile su da je vladajuća koalicija u RS pokrenula usvajanje ovog zakona da bi pravosuđe stavila pod svoju kontrolu i sprečila ga da procesuira osobe iz struktura vlasti koje su umešane u mnogobrojne afere, posebno one od početka pandemije koronavirusa.

Bonus video: Republika Srpska, sankcije i „zezanje“ 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram