Foto:EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING

Svet ovih dana obilazi vest o kineskom milijarderu koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog, navodno, pronevere i korupcije, mada veštom oku neće promaći da je Ren Žićijang, bivši direktor jedne državne kompanije, zapravo uhapšen kada je predsednika Kine Sija Đinpinga nazvao "klovnom".

Pročitajte još:

Penzionisani tajkun za nekretnine koji je usko povezan sa visokim kineskim zvaničnicima nestao je u martu nakon što je navodno napisao oštar esej u kojem je kritikovao Sijev odgovor na epidemiju koronavirusa. Tada je, kako se veruje, uhapšen, a nešto kasnije je optužen za krivična dela u vezi sa korupcijom.

Kazni, po svemu sudeći, nikako nije ni mogao da izvrda. Stručnjaci koji posmatraju primenu zakonskih praksi navode da pravosudni sistem Kine u neverovatnih 99 odsto slučajeva donosi osuđujuću presudu, ali i da se upravo optužbe za korupciju neretko koriste kao sredstvo odmazde insajdera vladajuće Komunističke partije, naročito onih koji imaju ambicije da budu disidenti.

Presuda Renu i izrečena kazna predstavljaju poruku svim pripadnicima kineske elite: neće se tolerisati nikakva kritika, suprotstavljanje ili prkos režimu i, najpre, predsedniku Siju. Posebno ne sada kada Peking i dalje pokušava da neutrališe posledice pandemije i izbori se sa pritiskom međunarodne zajednice od Vašingtona do Brisela.

Tajkun zvani „Top“

Ren je, sada 69-godišnjak, potekao iz elitnih krugova Komunističke partije i poreklom je pripadao najvišim ešalonima, ali je očigledno bio previše otvoren po pitanju kritika na račun kineskog režima, a autoritarna država kakva je Kina to jednostavno ne dopušta.

Na kineskim društvenim mrežama je dobio nadimak „Top“, a u spornom eseju koji je kako se veruje napisao, govorio je o pritisku vladajuće partije na slobodu medija i netoleranciju prema neistomišljenicima.

Premda se nigde u eseju ne navodi eksplicitno ime Sija Đinpinga, vrhovni lider zemlje naziva se „klovnom“ gladnim moći.

„Nisam tamo video cara koji pokazuje svoje ‘novo odelo’, već klovna koji je skinuo svoju odeću i insistira na tome da i dalje bude car“, napisao je Ren navodno. Povod je bio Sijev govor koji je održan pred 170.000 zvaničnika iz cele zemlje putem video konferencije 23. februara o merama za kontrolu epidemije.

U eseju se dalje vladajuća Komunistička partija optužuje da svoje interese stavlja ispred bezbednosti kineskog naroda, sve sa ciljem da učvrsti režim.

Niti je ovo prvi put da je Ren disciplinovan jer je rekao šta misli o kineskom državnom vrhu, niti je ovo prvi put da oni koji zucnu nešto što ne bi smeli o Siju trpe ozbiljne posledice.

Ren je 2016. godine kažnjen kada je na društvenim mrežama kritikovao Sijev zahtev da svi kineski državni mediji moraju biti apsolutno i bespogovorno odani partiji.

Svi Sijevi kritičari

I kineski profesor Su Žangrun, koji je objavio retku javnu kritiku predsednika Si Đinpinga zbog krize uzrokovane koronavirusom, danima je bio u kućnom pritvoru, a zabranjeno mu je da koristi društvene mreže i internet, rekli su njegovi prijatelji tada za zapadne medije.

Suovi prijatelji kažu da je ukinut njegov nalog na “ViČetu”, kineskoj apliikaciji za slanje poruka, a takođe je i njegovo ime, gde god da se pominjalo na društvenoj mreži “Weibo” izbrisano.

Plakat kineskog predsednika Sia Đinpinga na demonstracijama
Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Njegova kritika je usledila nakon smrti lekara uzbunjivača – Lija Venlianga, koji je pokušavao da upozori kolege na opasnost od koronavirusa, a kineska vlada je i njega ućutkala i kaznila za neposlušnost. Na kraju je Li umro upravo od koronavirusa od kojeg je lečio svoje pacijente.

Bivša profesorka elitne Centralne partijske škole Kai Šia ogorčena je na kineskog predsednika Si Đinpinga za kojeg smatra da je Kinu pretvorio u neprijatelja sveta. Profesorka je izjavila da je predsednik Si suočen sa velikim brojem neistomišljenika kako u vladajućoj Komunističkoj partiji, tako i među građanima.

Ugledna profesorka koja je predavala za visokoškolskoj ustanovi za visoke zvaničnike od 1992, izbačena iz partije nakon što su u javnost dospeli njeni audio snimci u kojima je kritikovala predsednika Sia. Dobila je obrazloženje da su njeni snimci naneli veliku štetu ugledu partije. Nakon što je otišla sa mesta profesora, napustila je Kinu.

Svoju prvu kritiku partijskom establišmentu uputila je još u junu, nakon čega je dobila pretnje. U početku nije želela da njen intervju bude objavljen jer se plašila za svoju porodicu.

Ipak, najbizarniji primer cenzure bio je slučaj operskog pevača iz Kine koji je navodno cenzurisan jer neverovatno liči na kineskog predsednika Si Đinpinga.

Foto: Printscreen/YouTube/Valleyray Gorshcow/Anthony WALLACE / AFP / Profimedia

Liu Kekingu (63) više puta je blokiran nalog na kineskoj društvenoj mreži nalik TikToku, „Douyin“ od strane vlasti zato što „krši imidž lidera“.

Kina je žestoko kritikovana zbog ovog opsesivnog štićenja imidža predsednika Sija i nakon što je zemlja prethodno zabranila Vinija Pua pošto što su korisnici na društvenim mrežama uporedili predsednika sa dobrim medom.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare