Plakat kineskog predsednika Sia Đinpinga na demonstracijama
Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Bivša profesorka elitne Centralne partijske škole Kai Šia ogorčena je na kineskog predsednika Si Đinpinga za kojeg smatra da je Kinu pretvorio u neprijatelja sveta. Profesorka je izjavila da je predsednik Si Đinping suočen sa velikim brojem neistomišljenika kako u vladajućoj Komunističkoj partiji, tako i među građanima.

Kai Šia, ugledna profesorka koja je predavala za visokoškolskoj ustanovi za visoke zvaničnike od 1992, u ponedeljak je izbačena iz partije nakon što su u javnost dospeli njeni audio snimci u kojima je kritikovala predsednika Sia. Dobila je obrazloženje da su njeni snimci naneli veliku štetu ugledu partije. Nakon što je otišla sa mesta profesora, napustila je Kinu, i , kako sama kaže, veoma je srećna zbog toga.

„Kina pod predsednikom Đinpingom može samo da nazaduje. Već nekoliko godina sam razmišljala da napustim sve jer se moj glas nije čuo, jednostavno nije bilo prostora za kritiku. Javne debete i kritike unutar partijskog establišmenta izuzetno su retke“, rekla je Šia u svom prvom intervjuu na engleskom jeziku.

Svoju prvu kritiku partijskom establišmentu uputila je još u junu, nakon čega je dobila pretnje. U početku nije želela da njen intervju bude objavljen jer se plašila za svoju porodicu, ali sada je spremna, kako sama da kaže, da „ide do kraja“.

„Sada imam više slobode. Odgovorna sam samo za svoju savest i principe“, jasna je bivša profesorka.

Budući da je Kina autoritarna zemlja, te da se kritika ne može uvek javno čuti, glas nekadašnje profesorke je značajan. Naglasila je da je opozicija velika unutar partije, ali da se neslaganje ne sme javno izreći. Njen revolt vezan je i za način na koji se Kina borila protiv pandemije koronavirusa, što jasno ukazuje na razliku između zvaničnih podataka o broju potvrđenih slučajeva i realnog stanja.

Šia je optužila predsednika Sia da je on još 7. januara znao da je virus veoma zarazan, ali da je dve nedelje čekao da zvanično objavi epidemiju, što su znali i članovi Politbiroa. Napomenula je da se zemlja okrenula protiv principa koje je postavio nekadašnji lider Deng Sjaoping 1978. godine. Podsećamo, Deng je zaslužan za otvaranje Kine i njen ekonomski i privredni rast u globalnim okvirima.

Profesorka je zaključila da su mnogi njeni prijatelji srećni zato što je ona napustila zemlju jer joj je tako zagarantovana bezbednost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare