Foto: Tanja Milosavljevic privatna arhiva

Na jugu Francuske, u blizini poznatog letovališta San Trope, već dva dana bukti požar koji pokušava da ugasi čak 650 vatrogasaca. Većina meštana je evakuisana, a jedna od njih bila je i Srpkinja Tanja Milosavljević, doktor lingvističkih nauka, koja u razgovoru za Nova.rs otkriva kakvo je stanje na terenu, ali i kako joj je prva u pomoć pritekla Albanka.

Pročitajte još:

Vatrena stihija širila se francuskom rivijerom brzinom svetlosti. Lokalnim žiteljima preporučeno je da se ne približavaju požarištima. U tom trenutku, Tanjina porodica se nalazi na odmoru, dok je ona sasvim sama kod kuće.

„Čula sam kako policija na razglasu govori da nema potrebe za panikom, ali da budemo spremni za evakuaciju. Bila sam sasvim sama. Rekli su da kada se peta sirena oglasi svi moramo u skloništa. Nisam znala kome da se obratim, jer se ovde Srbi ne druže toliko, rastrgnuti smo na različite strane“, kaže ona.

Na sreću, Tanji je pomoć došla sa strane sa koje ona to nije očekivala. Pomogla joj je jedna devojka albanske nacionalnosti, koja je svojim postupkom potvrdila tezu da ljudskost ne poznaje granice.

„Pozvala me je čim je čula da moram da se evakuišem i rekla da dođem kod nje. Bukvalno sam istrčala iz stana samo sa dokumentima i ključem od auta. Nisam ponela odeću, higijenski pribor, ništa. Sve mi je ona ustupila i primila je u kuću kao nekoga svog. Zahvaljujući njoj nisam morala u centar za evakuaciju“, kazala je Tanja za Nova.rs.

Foto: Tanja Milosavljevic privatna arhiva

Nešto kasnije na područje u kom se nalazi kuća žene koja joj je pomogla spustio se gust dim. Ponovo su morale da se evakuišu. Ovog puta sklonile su se u kuću oca žene koja je pomogla našoj sagovornici.

Sledećeg dana, Milosavljevićeva je poželela da ode do svog stana kako bi proverila da li postoji materijalna šteta. Međutim, na putu je bio kolaps.

„Put je bio skroz blokiran, morala sam da vozim plažom. Strašno je zagušljivo i svuda je dim. Svuda se čuju sirene policije i vatrogasaca, a domet interneta je katastrofalan“, kaže Tanja.

Kako kaže, situacija na putevima u večeri požara bila je dosta gora, iako je i sada katastrofalna.

Foto: Tanja Milosavljevic privatna arhiva

„Problem jeste to što je ovo turistički region, i onda su uplašeni turisti bežali pre svih ostalih. Pritom, većina njih je došla kamp prikolicama koje su potpuno blokirale prohodnost puta“, naglašava Tanja.

Ipak, ovaj turistički region smatra se jednim od bogatijih u Francuskoj, te se tako pomoć za one kojima je najpotrebnija uveliko prikuplja.

„To je sjajno organizovano, vrlo jednostavno izaberete svotu koju želite da donirate i sve se rešava jednim klikom“, objašnjava Tanja.

Foto: Tanja Milosavljevic privatna arhiva

Makron: Najgore je prošlo

Povodom požara koji bukte na jugu Francuske oglasio se i predsednik Emanuel Makron koji je rekao da je situacija zabrinjavajuća, posebno u brdima iza Sen Tropea, ali je da je najgore prošlo.

„Klimatski poremećaji dovešće do još ovakvih požara“, rekao je Makron nakon što je zahvalio vatrogascima koji su učestvovali u gašenju požara.

U požaru je stradala je jedna osoba, a najmanje 27 ljudi je pretrpelo izvesne posledice zbog udisanja dima, saopštile su lokalne vlasti.

BONUS VIDEO: Požari u Francuskoj


 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare