Miojko Spajić Foto:EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Crnogorski premijer Milojko Spajić dostavio je danas predlog Skupštini Crne Gore za razrešenje ministra pravde Andreja Milovića, saznaju podgoričke Vijesti.

Spajić je najavio sinoć da će u najkraćem roku predložiti razrešenje Milovića, optuživši ga da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

U predlogu o razrešenju Milovića se navodi da je Vlada preduzela niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava, i da je najveći broj članova Vlade iskazao punu posvećenost tim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman, pišu Vijesti.

S druge strane, piše da Milović u više navrata nije bio „na liniji onoga što su bili prioriteti Vlade“, kao i da je „svojim delovanjem bez prethodne konsultacije sa predsednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled cele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde“.

„S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom poverenja od strane izvršne vlasti, uveren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrešenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i spoljne politike, kao i vrednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija“, piše u predlogu, koji poziva Skupštinu da Milovića razreši po hitnom postupku.

Milović je juče ujutru pozvao Spajića da predloži njegovo razrješenje, tvrdeći da premijer vuče stranku, Vladu i državu u “ponor”.

Spajić je rekao da je Milovića s odlukom o pokretanju razrešenja upoznao pre javnog nastupa ministra pravde.

BONUS VIDEO – Novi premijer Crne Gore: Uticaj Beograda na rad Vlade – „nula“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare