Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Stanovnici Slovenije koji putuju organizovano u Hrvatsku kako bi pomogli u naporima da se saniraju posledice razornog zemljotresa koji je pogodio područje Petrinje, i koji se zadržavaju tamo do 48 sati, moći će ponovo da uđu u Sloveniju bez negativnog testa na Covid 19 ili stavljanja u karantin.

Na konferenciji za novinare vladin portparol Jelko Kacin potvrdio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo ovaj izuzetak, na listu od sedam izuzetaka za ulazak u Sloveniju bez karantina kod kuće ili negativnog testa, prenosi STA.

Komandant civilne zaštite Srečko Šestan naglasio je da se izuzetak odnosi samo na osobe koje budu deo organizovanih akcija za pomoć, a ne i na pojedinačne posete području jugoistočno od Zagreba pogođenom zemljotresom jačine 6,4 stepena.

Šestan je napomenuo da se pomoć Hrvatskoj u različitim oblicima mora organizovati kroz različita udruženja i „potvrditi s druge strane“.

Kacin je saopštio da je nakon zemljotresa, koji je odneo sedam života, Slovenija odmah priskočila u pomoć Hrvatskoj, uputivši prvi konvoj sa kontejnerima pomoći u utorak uveče iz logističkog centra Roje u Ljubljani.

Slovenija za sada neće slati dodatnu pomoć, ali je u kontaktu s hrvatskim vlastima, rekao je Šestan, dok je Kacin dodao da je celokupna pomoć iz Slovenije procenjena na oko 160.000 evra.

Komandant civilne zaštite je preneo da među stanovnicima Slovenije postoji veliko interesovanje za da učestvuju u akciji i da pomoć za područje Petrinje prikupljaju i mnoge humanitarne organizacije.

Prema njegovim rečima, slovenačka služba civilne zaštite ima pripremljene planove za zemljotrese poput ovog koji je pogodio Hrvatsku, a na osnovu tih planova organizuju se vežbe na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, a učešće u vežbi koju organizuje EU planirano je za 2021. godinu, navodi agencija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram