Foto: REUTERS/Ranko Cukovic/Guliver images

Dva zakona o kojima će Narodna skupština Republike Srpske raspravljati na posebnoj sednici u petak, 30. jula predviđaju da se ne dozvoli sprovođenje nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika u RS Valentina Incka, a svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen, najavio je danas potpredsednik parlamenta Milan Petković. Prema predlogu dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koji su dogovorili predstavnici parlamentarnih stranaka za kršenje njegovih odredbi predviđene su kazne i do 15 godina zatvora.

On kaže da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda, pri čemu će biti predviđene posebne kazne i posebno kažnjavanje za svakoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, ili pokuša da naruši njenu zastavu, grb ili himnu.

Prema predlogu dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koji su dogovorili predstavnici parlamentarnih stranaka, a u koji je RTRS imala uvid, za kršenje njegovih odredbi predviđene su kazne i do 15 godina zatvora.

U dokumentu je precizirano da će onaj ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine.

Dodaje se da će učinilac, ako to delo izvrši na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, biti kažznjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

Ako je delo izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, predviđena zatvorska kazna je od dve do 10 godina.

Ako je neko od navedenih dela učinjeno u nameri promene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti, učinilac će, kako se navodi u Predlogu, biti kažnjen kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Petković je rekao da će Skupština doneti zakon kojim se neće primenjivati odluka visokog predstavnika i kojim se obavezuju nadleži organi RS, odnosno da neće sarađivati sa nadležnim organima BiH na primeni odluke koju je nametnuo visoki predstavnik.

„Na jednoj strani to znači da organi Republike Srpske neće sarađivati ako Tužilaštvo BiH, Sud BiH, SIPA ili bilo koja druga agencija na nivou BiH budu želeli da sprovode odluku viskog predstavnika u Srpskoj. Organi Republike Srpske neće im dati podršku, ni logističku ni pravnu ni bilo kakvu drugu i nećemo dozvoliti da se ta odluka provede na niovu Srpske“, objasnio je Petković.

On je naveo da će se o tim zakonima raspravljati po hitnom postupku i da će se donositi odluke o prevremnom stupanju na snagu tih zakona.

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak od 12.00 časova i biće zatvorena za javnost.

BONUS VIDEO: Hapšenje u Sarajevu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)