Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je danas u prestonicu Severne Makedonije Skoplje kako bi prisustvovao ministarskom sastanku OEBS, preneli su ruski mediji.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od 5 sati, prenosi TASS.

Ruska novinska agencija navodi da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za Lavrovov avion ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dozvola se daje ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešće na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktorku Odeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU“, navodi se u saopštenju bugarskog ministarstva spoljnih poslova.

Eksperti, međutim, smatraju da ovaj potez nije povezan sa sankcijama, jer je i Lavrov na crnoj listi EU.

„Verovatno se zvanična Sofija plaši Zaharove čak i kada samo leti iznad Bugarske“, izjavio je neimenovani diplomatski izvor dopisniku TASS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar