Sejšele Foto:Leslie Othen / Alamy / Profimedia

Anglikanski sveštenik pobedio je danas na izborima za predsednika Sejšela, što je prva pobeda opozicije od kafa je ovaj arhipelag u Indijskom okeanu proglasio nezavisnost od Britanije pre više od četiri decenije.

Vavel Ramkalavan šest puta se kandidovao za predsednika i sada je osvojio dovoljan broj glasova. Po objavljivanju rezultata pozvao je zemlju da ostane ujedinjena.

„Važno je da nađemo način da pomirimo naš narod i krenemo napred“, rekao je 55-godišnjak okupljenim pristalicama u centru glavnog grada, Viktorije.

Pročitajte još:

Dosadašnji predsednik i Ramkalavanov protivnik na izborima, Deni Faure (58) bio je kandidat partije Ujedinjeni Sejšeli koja je na vlasti od 1977. godine. Faure je priznao porast i poželeo sreću svom nasledniku, petom predsedniku Sejšela.

Ramkalavan, lider Demokratske alijanse Sejšela, osvojio je 54,9 posto glasova, dok je Faure osvojio 43,5 posto.

Uz pobedu na predsedničkim, opozicija je pobedila i na parlamentarnim izborima osvojivši dve trećine poslaničkih mesta. Ramkalavanova stranka ima 25 mesta u parlamentu a Faureova svega 10.

Pandemija koronavirusa žestoko je pogodila ovu popularnu turističku destinaciju, sa stopom nezaposlenosti koja je porazla na 6,3 posto. Iako su mesečni prihodi na ostrvima među najvišim u Africi, nacionalna statistička agencija procenjuje da oko 40 posto od 98.000 stanovnika živi u siromaštvu jer su troškovi života visoki.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar