Foto: AP Photo/Juan Karita

Bivši ministar ekonomije i kandidat levice Luis Arse pobedio je sa 55,10 odsto glasova. Socijalistu je nominovao bivši predsednik Bolivije Evo Morales koji je svrgnut prošle godine nakon državnog udara.

Pročitajte još:

Da bi pobedio u prvom krugu, predsedničkom kandidatu je potrebno više od 50 odsto glasova, uz 20 poena prednosti u odnosu na suparnika.

Rezultat potvrđuje prednost Arsea od preko 20 poena prednosti u odnosu na njegovog glavnog rivala, novinara i istoričara Karlosa Mese, koji je osvojio 28,83 procenata podrške birača.

Prema izbornim zakonima Bolivije, glasanje je obavezno za sve one koji žive u ovoj zemlji, te ne čudi visoka izlaznost birača od 87 odsto.

Povratak levice na vlast

Pobeda kandidata Moralesovog Pokreta za socijalizam trebalo bi da znači povratak Bolivije ulevo u odnosu na konzervativne politike dosadašnje privremene vlade, koja je imala podršku Sjedinjenih Država.

Inače, prelazna vlada vodila je zemlju nakon što je dugogodišnji lider Evo Morales svrgnut prošle godine zbog navodne izborne prevare, što se završilo nemirima i njegovim odlaskom u egzil.

Kao ministar ekonomije, Arse je pomogao Moralesu da smanji stopu siromaštva i nadgledao je procvat izvoza prirodnog gasa zahvaljujući kojem je bolivijska ekonomija imala jedan od najbržih uspona u Latinskoj Americi.

Arseova socijalistička partija MAS već je proglasila pobedu, a Mesa je još u ponedeljak priznao poraz.

Socijalistu je veliki deo međunarodne zajednice već prepoznao kao novoizabranog predsednika, uključujući i ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je Dojče Vele.

 

 

Pozadina izbora

Podsetimo, Boliviju su uzdrmali nemiri nakon poslednjih predsedničkih izbora u oktobru 2019. godine.

Opozicija je optužila predsednika Moralesa za izbornu prevaru, a stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice. Moralis je tvrdio da je pobedio, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

Ipak, pod pritiskom vojske i protesta podneo je ostavku i otišao u egzil, prvo u Meksiko, a kasnije u Argentinu.

Iz izgnanstva je izabrao Arsea za kandidata stranke – uprkos otporu iz Pokreta za socijalizam (MAS).

Nakon što je Morales svrgnut sa vlasti, kontrademonstracije su bile uobičajena pojava širom Bolivije, te je komisija Organizacije američkih država (OAS) preporučila nove izbore.

Od Moralesove ostavke zemlju je vodila senatorka desnice Žanin Anjes koja se proglasila za privremenu predsednicu Bolivije, obećavajući brze nove izbore.

Ipak, predsednički izbori u Boliviji odlagani su dva puta zbog epidemije koronavirusa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar