Foto: Tanjug/Yao Dawei/Xinhua via AP

Jačanje trgovinskih veza i regionalne bezbednosti biće prioriteti tokom predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji, izjavio je danas saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir.

Poseta kineskog lidera koja se očekuje u decembru, dolazi u trenutku kada su odnosi između Saudijske Arabije i SAD zategnuti zbog pitanja snabdevanja naftom, ali i u jeku američke zabrinutosti zbog sve snažnije saradnje između država Persijskog zaliva i Kine.

Džubeir nije izneo detalje posete kineskog lidera, ali je istakao da su posete kineskih i saudijskih lidera „prirodne“, podsetivši da je Kina najveći trgovinski partner Saudijske Arabije.

Pročitajte još:

„Mi imamo ogromne investicije u Kini, a Kinezi imaju ogromne investicije u Saudijskoj Arabiji i ovakve posete nisu neuobičajene. Isto je i sa našim drugim trgovinskim i strateškim partnerima, bilo da su to SAD, Velika Britanija, Francuska ili Nemačka. To je ono što države rade“, kao je Džubeir Rojtersu na marginama klimatskog samita COP 27 u Egiptu.

Dva izvora upoznata sa organizacijom Sijeve posete potvrdila su da se očekuje da će kineski lider doputovati u drugoj polovini decembra i prisustvovati samitu Kine i Zalivskih država zajedno sa liderima šestočlanog Saveta za saradnju u Persijskom Zalivu (GČ).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar