Foto: maxar.com, middlebury.edu

Nove satelitske slike pokazuju da je Severna Koreja negde tokom prošle godine izgradila strukturu koja bi mogla biti namenjena zaklanjanju ulaza u podzemni objekat u kome se čuvaju nuklearno oružje ili komponente nuklearnog naoružanja.

Pročitajte još:

Kako prenosi CNN, ovi snimci otkrivaju da je Severna Koreja nedavno poduzela korake da prikrije objekat za koji američke obaveštajne agencije veruju da se koristi za skladištenje nuklearnog oružja, što bi moglo opravdati sumnje kritičara koji tvrde da administracija Bajdena treba artikulirati jasnu strategiju kako će se dalje nositi sa Kim Džong Unom.

Slika, koju je Makar snimio 11. februara analizirali su stručnjaci iz Instituta Middleburi. Smatraju da oni pokazuju da je Severna Koreja tokom 2020. godine izgradila nove strukture na svom nalazištu Longdoktong. Istraživači kažu da je ovo skladište verovatno namenjeno zaklanjanju par podzemnih ulaza u tunel koji vode do objekta u kome se čuva nuklearno oružje.

Foto: maxar.com

„Slike koje je Makar objavio prikazuju par ulaza u tunel još u decembru 2019. godine i novu strukturu nalik zgradi vidljivu od februara 2021. godine“, navodi Džefri Levis, profesor na Middleburi Institutu , specijalizovanom za otvoreni izvor inteligencija.

„Američka obaveštajna služba ranije je identifikovala Longdoktong kao sumnjivo skladište nuklearnog oružja Sjeverne Koreje i još uvek se veruje da se koristi u tu svrhu“, rekao je američki obaveštajni zvaničnik za CNN.

Bajden razmatra mogućnosti

Pored naglašavanja posvećenosti radu sa regionalnim saveznicima, administracija Bajdena malo je rekla o svojim planovima vezanih za Severnu Koreju tokom prvih nedelja na vlasti, a najviši zvaničnici dali su samo nejasne izjave koje potvrđuju američku posvećenost „denuklearizaciji“.

Foto: maxar.com

“ Predsednikov stav je da nema sumnje da nuklearna balistička raketa Severne Koreje i druge aktivnosti povezane sa proliferacijom predstavljaju ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti sveta i mogu dovesti do uništavanja globalnog režima neširenja,“ rekla je portparolka Bele kuće Jen Psaki prošlog meseca.

Američki zvaničnici rekli su CNN-u da se nadaju da će Bajdenova administracija brzo poredzeti nešto po pitanju Severne Koreje pre nego što sprovedu još jedan raketni test ili preduzmu druge provokativne korake i otežaju diplomatiju.

„Mislim da postoji prilika za nas da ih potisnemo na više frontova, a ne samo da eto tako živimo ili umiremo sa denuklearizacijom. Mislim da ćemo, ako nastavimo sa tom politikom, biti pogođeni istim problemima koje smo imali iznova i iznova. Nadam se da će se Bajdenov tim drugačije zauzeti za ovo pitanje „, rekla je Kim, demokratska članica odbora za spoljne poslove i oružane službe Doma, u nedavnom intervjuu.

Foto: maxar.com

Rep. Adam Kinzinger, republikanski član Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da i dalje veruje da bi administracija Bajdena trebalo da nastavi da radi na tome da Severna Koreja ostane bez nuklearne energije, ali priznao je da nema lakih odgovora u pogledu načina postizanja tog cilja.

„Svrgavanje Džong Una trenutno nije realno i ne bi trebalo da bude cilj naše politike. Ponovno ujedinjenje Koreje verovatno isto tako nije realno, pa kako onda sprečiti izbijanje nuklearnog rata ili korišćenje navodne nuklearne sposobnosti Severne Koreje “, rekao je za on.

„Vremenski raspored kretanja u Longdoktongu vredan je pažnje, ali zahteva izvesno ispitivanje, jer akcije Severne Koreje nikada ne mogu biti uzete za nominalnu vrednost“, rekli su bivši visoki američki obaveštajni zvaničnici.

„Taktika Severne Koreje da pokuša da koristi „obmanu i poricanje“ nije nešto novo. Poznato je da Severni Korejci koriste taktiku skretanja pažnje SAD-a na neku stvar, izmanipulišu pogrešnu procenu i poreknu da to čine“, objasnio je jedan bivši zvaničnik.

Foto: maxar.com

 Pokušaće da pojačaju pritisak

Dok administracija razvija detalje Bajdenovog plana za Severnu Koreju, Bela kuća ne računa mogućnost direktnog angažovanja.

Tramp je prvi bacio kamen kada se radi o pitanju širenja izazova Severne Koreje. Umesto da radi u tesnoj vezi sa američkim saveznicima u regionu, dao je prednost razvoju lične veze sa Kim Džong Unom. Vođe često razmenjivale pisma i tri puta su se lično sastale. Ipak, uprkos ovom angažmanu, Severna Koreja je danas opasnija nego što je bila kada je Tramp stupio na dužnost.

Državni sekretar Toni Blinken rekao je da će administracija razmotriti kako da pojača pritisak i kako da ih privuče diplomacijom, dodajući da se ništa ne može učiniti bez konsultacija sa saveznicima.

„Nameravamo da preispitamo celokupan pristup politike prema Severnoj Koreji, jer je ovo težak problem koji muči administraciju za administracijom i taj problem nije rešen. U stvari, postao je još gori“, rekao je . Dodao je da će razmotriti opcije koje mogu biti efikasne, u smislu povećanja pritiska na Severnu Koreju da dođe za pregovarački sto, kao i koje bi druge diplomatske inicijative mogle biti moguće.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)