Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Severna Koreja primorava političke zatvorenike, uključujući decu, da rade u rudnicima uglja kako bi proizveli dovoljno robe za izvoz i prikupili novac za svoj program nuklearnog naoružanja, tvrdi južnokorejska grupa za ljudska prava.

Pročitajte još:

Građanska alijansa za ljudska prava u Severnoj Koreji sa sedištem u Seulu analizirala je eksploataciju zatvorenika u Severnoj Koreji, proizvodnju robe za izvoz i program naoružanja.

U izveštaju se navodi da Pjongjang vodi piramidalnu šemu primoravanja zatvorenika da kopaju određene kvote uglja i drugih materijala za izvoz.

Ujedinjene nacije zabranile su izvoz uglja iz Severne Koreje u pokušaju da ukinu finansiranje nuklearnog programa Pjongjanga, ali trgovina ugljem i dalje postoji, a organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da se u proizvodnji često krše ljudska prava zatvorenika.

UN procenjuju da u gulazima, od kojih su mnogi u blizini rudnika uglja, ima 200.000 zatvorenika i da su oni često podvrgnuti mučenju, silovanju, da ih izgladnjuju i nehumano tretiraju.

U izveštaju alijanse iz Seula navodi se da zatvorenici – muškarci, žene i deca – moraju da kopaju ugalj kako bi se izvozio a da zatvoreničke kampove vodi tajna policija koja robu izvozi preko Biroa 39, tajnog fonda porodice severnokorejskog diktatora Kim Džong-una.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar