Foto: Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia, EPA-EFE/SERGEY KOZLOV/SERGEY DOLZHENKO

Rusko ministarstvo odbrane i zvanično je potvrdilo da se ruska vojska povlači iz okoline Soledara, na koji je prethodno ukrajinska vojska izvela žestoki napad.

Naime, nakon što je ukrajinsko ministarstvo danas objavilo da su snage Kijeva izvele 26 napada u pravcu Soledara i da je u napadu učestvovalo više od 1.000 vojnika i do 40 tenkova duž cele linije fronta u dužini od preko 95 kilometara, rusko ministarstvo je tvrdilo da je odbilo sve napade.

Ipak, sada je stigla potvrda da su se njihove snage povukle iz ovog područja.

Zašto je Soledar važan?

O ovom gradu se dugo govori kao o potencijalnoj prekretnici rata.

Pročiajte još:

Soldar je dospeo u centar svetske pažnje zbog velike borbe ruske paravojne formacije Vagner i ukrajinske vojske za kontrolu nad kontrolu nad ovim gradom.

Ovaj mali grad na istoku Ukrajine ime je dobio po rudniku soli, koja se na tom mestu vadi još od vremena ruskog carstva. Kontrola nad gradom, ujedno znači kontrolu nad rudnicima.

Pored toga, ispod samog Soledara nalazi se ogromni sistem jama i tunela koji se protežu do 300 metara dubine, a u pojedinim spisima pominje se da su tuneli dugi čak 300 kilometara. Ovo omogućava vojsci da se neprimetno kreće, sa velikom prednošću nad protivnikom.