Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Ignacio Marin / AFP / Profimedia, Shutterstock

Ukrajinski komandanti i ruski vojni blogeri i ratni izveštači, kao i šef ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin, tvrde da su ukrajinske snage probile ruske odbrambene linije kod Bahmuta i u njegovoj široj oblasti na više mesta i zauzeće nekoliko kvadratnih kilometara teritorije. Ako se ispostavi da je to tačno, ovo predstavlja značajan preokret ratištu, pogotovo u delu u kom su ukrajinske snage mesecima bile u defanzivi i povremeno, u velikoj opasnosti da budu potpuno opkoljene.

Rusko Ministarstvo odbrane, s druge strane, osporava ove izveštaje. Tvrde da nisu tačne izjave koje prenose Telegram kanali o probijanju ruskih linija u različitim delovima Bahmuta, piše Jutarnji list.

Foto: Printscreen AP/Video

Kako se ističe u najnovijem izveštaju američkog Instituta za proučavanje rata (ISW), rusko ministarstvo je priznalo ukrajinske kontranapade neobičnom brzinom, tvrdeći da su ruske snage odbile osam kopnenih napada i tri izviđačke operacije u pravcu Donjecka, ali demantovao je izveštaje da su ukrajinske snage probile ruske odbrambene linije.

Ministarstvo takođe tvrdi da Vagnerovci nastavili da napreduju ka zapadnom delu Bahmuta – šti je u petak potvrdio i sam Prigožin, ali bez komentarisanja izveštaja o navodnom povlačenju ruskih snaga, zaključujući da je „situacija u zoni specijalnih vojnih operacija je pod kontrolom”.

Rusko ministarstvo je u petak saopštilo da su ukrajinske snage izvele 26 napada u pravcu Soledara i da je u napadu učestvovalo više od 1.000 vojnika i do 40 tenkova. Tvrde da su napadi izvedeni duž celog fronta u dužini od više od 95 kilometara, ali da svi odbijeni.

Foto: Printscreen AP/Video

Panika u ruskim redovima

ISW navodi, s druge strane, da su ukrajinske snage verovatno probile neke ruske linije u lokalizovanom kontranapadima kod Bahmuta. Komandant istočne ukrajinske grupe snaga, general-potpukovnik Oleksandar Sirski, rekao je da su se ruske snage povukle do dva kilometra u sektorima ratišta.

Prigožin je potvrdio informacije o ruskom povlačenju i ukrajinskom napredovanju, rekavši da su ukrajinske snage pokrenule kontraofanzivu, zauzevši tri kilometra terena u i oko Bahmuta.

Analitičari ocenjuju da reakcije Prigožina i Ministarstva odbrane odražavaju pojačanu paniku u ruskim redovima i ukazuju na povećanu zabrinutost Vagnera i Ministarstva odbrane u kontekstu dugo najavljivane ukrajinske kontraofanzive.

Naravno, saopštenje ministarstva, kako se tumači, takođe je pokušaj Kremlja da umanji značaj određenih uspeha Ukrajine na terenu.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Osim toga, prema oceni, moguće je da razmeštanje ruskih snaga na bokovima kod Bahmuta – na šta je Prigožin upozoravao u svojim kritikama na račun ruskog vojnog vrha.

To ukazuje na to da je rusko Ministarstvo odbrane u velikoj meri odustalo od opkoljavanja ukrajinskih snaga na bojnom polju.

Inače, Prigožin je mesecima u sukobu sa Ministarstvom odbrane, čiji lider Sergej Šojgu i šef ruskog vojnog štaba i komandant ruskih snaga u Ukrajini Valerij Gerasimov – i koji u poslednje vreme odatno eskalirao.

Sergej Šojgu i Velerij Gerasimov Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruske trupe izuzetno ranjive

Ipak, šef paravojne grupe je tada i dalje tvrdio da je ministarstvo rasporedilo degradirane jedinice da čuvaju bokove ruskih snaga, a nesposobnost tih jedinica da ispune čak i tu ograničenu misiju ukazuje na to da su ruski bokovi sa snagama ruskih snaga Oružane snage Ruske Federacije u Bahmutu i drugim sličnim područjima fronta verovatno veoma ranjivi.

Na to je Prigožin ukazao i pre nekoliko dana, kada je izneo optužbu da su jedinice 72. brigade ruske armije pobegle pred ukrajinskim napadom i otvorile front širok više od kilometra, koji su njegove snage morale da popune, pri čemu su kako tvrdi, oko 500 poginulih njegovih boraca.

Prema njegovim rečima, situacija na ruskim bokovima u Bahmutu „razvija se u skladu sa najgorim od predviđenih scenarija”.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

U svakom slučaju, raspoređivanje redovnih snaga ruske vojske u kombinaciji sa promenama na bojnom polju, koje izgleda da idu u prilog Ukrajini, ukazuje na to da je opasnost od ruskog opkoljavanja značajnih ukrajinskih snaga u Bahmutu verovatno prošla.

S druge strane, Vagner će verovatno nastaviti frontalne napade na Bahmut, što bi omogućilo ukrajinskim snagama da izvrše organizovano plitko povlačenje iz ugroženih područja, umesto da budu ugrožene okruženjem velikih razmera.

Ratni blogeri dižu paniku

I dok Kremlj pokušava da ostavi utisak da se ništa dramatično ne dešava na Bahmutu, proratni ruski vojni blogeri izgleda nisu toliko ubeđeni. Nekoliko njih je u četvrtak na svojim Telegram kanalima objavilo da je ovo što se dešava zapravo početak dugoočekivane kontraofanzive Ukrajine.

Bahmut Foto: Ignacio Marin / AFP / Profimedia

Bloger Jevgenij Podubni tvrdi da su ukrajinske snage probile ruske linije kod Soledara i pokrenule operaciju opkoljavanja ruskih snaga u Bahmutu.

S druge strane, tvrdnje ruskih vojnih blogera u skladu su sa nekim ranijim ocenama zapadnih medija i eksperata da ne isključuju da ukrajinska kontraofanziva krene iz Bahmuta, iako je ocenjeno da je verovatnije da će će početi u nekim drugim, možda južnim oblastima kao što je Zaporožje.

Ofanziva u Harkovu, kreće se ka ruskoj granici?

Ipak, prokremljski ruski ratni izveštač Aleksandar Koc navodi da su ukrajinski tenkovi primećeni na putu koji prolazi pored Harkova i da se kreću ka ruskoj granici. Ukazuje da bi ovaj manevar mogao da ima za cilj rastezanje ruskih resursa kako bi se osujetila pretnja u ruskoj oblasti Belgorod. Podubni je takođe izvestio o ukrajinskim vojnim aktivnostima u blizini Harkova. Drugi ratni izveštač Aleksandar Simonov, tvrdi da su ukrajinske snage probile u blizini sela Bohdanivka kod Bahmuta i zauzele nekoliko kvadratnih kilometara teritorije.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

U međuvremenu, Telegram kanal Siva Zona, inače blizak Vagneu , izveštaje vojnih blogera o ukrajinskoj kontraofanzivi okarakterisao je kao „uzaludnu paniku“.

Kijev nije komentarisao blogerove izveštaje o kretanju svojih snaga i početku ukrajinske kontraofanzive. Naprotiv, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da im je potrebno više vremena za pokretanje kontraofanzive jer ukrajinska vojska treba da sačeka obećanu pomoć Zapada.

„Možemo da idemo napred i da budemo uspešni… Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo“, rekao je Zelenski.

Međutim, nije sasvim jasno da li su reči ukrajinskog predsednika zapravo samo blef sa ciljem da se obmane Kremlj i ruska vojska.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Ukrajinski komandant: Prigožin je lažov, oni su prvi pobegli

Na kraju, komandant ukrajinskog bataljona koji je učestvovao u napadima zemlje na ruske položaje u blizini Bahmuta rekao je da su prvi ruski borci koji su napustili svoje položaje pre njihovog napredovanja u tom području bili pripadnici grupe Vagner.

Pročitajte još:

Komandant 1. bataljona 3. jurišne brigade, kodnog imena Rolo, rekao je da su Vagnerove jedinice napustile položaj jugozapadno od grada, dok su borci 72. brigade ruske armije ostali i da se bore. Njegove izjave su u suprotnosti sa izjavama šefa paravojne grupe Vagner, koji je optužio jedinice 72. brigade da su napustile svoje položaje i pobegle sa ratišta.

U jednom trenutku, rekao je Rolo, ukrajinske snage su počele da gađaju rusku pešadiju, koja se nagomilala da ojača položaje, artiljerijskim sistemom HIMARS. Dodao je da su ruski vojnici kapitulirali tek nakon što su bili opkoljeni.

Ukrajinski komandant je rekao da je Prigožin hteo da okrivi rusku vojsku za neuspeh, ali istina je da su to bili dobri vojnici koji su se teško borili, dok je Prigožin lažov.

BONUS VIDEO Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare