Foto: Shutterstock

Godišnji rast potrošačkih cena u SAD je u maju dostigao je 8,6 odsto što je nov četrdesetogodišnji maksimum, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci. Cene beleže najveći mesečni rast od decembra 1981. godine.

Godišnji porast cena u maju bio je veći nego u aprilu kada je bio 8,3 procenta, navelo je Ministarstvo rada. Na mesečnom nivou cene su porasle jedan procenat tokom aprila, a rast je tokom marta bio 0,3 procenta. Većina tog porasta pripisuje se mnogo višoj ceni goriva. Cena energije porasla je 34,6 odsto na godišnjem nivou, što je najveći rast od septembra 2005. godine. Cena hrane s porastom od 10,1 odsto na godišnjem nivou, najveći je od marta 1981.

Visoka inflacija u SAD vrši veliki pritisak na porodice koje moraju da plaćaju mnogo više za hranu, benzin i stanarinu i smanjuje im mogućnost da plaćaju druge usluge i robu, kao što su frizeri i elektronika.

Inflacija ipak pokazuje neke znake smirivanja, i ekonomisti očekuju da će ublažiti rast ove godine, mada ne mnogo. Neki analitičari predviđaju da će indeks rasta potrošačkih cena pasti ispod sedam odsto do kraja godine. U martu je indeks potrošačkih cena dostigao 8,5 odsto na godišnjem nivou što je najviše od 1982. godine.

Visoka inflacija takođe je primorala američku centralnu banku, Fed, da pristupi, kako se očekuje, najbržem nizu podizanja kamatnih stopa za tri decenije. Agresivnim podizanjem troškova pozajmljivanja Fed se nada da će smiriti potrošnju i rast u dovoljnoj meri da obuzda inflaciju, a da ne gurne privredu u recesiju. To će za centralnu banku biti teško balansiranje, navodi agencija AP.

BONUS VIDEO: Aleksandar Milošević i Mihailo Gajić: Invazija inflacija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare