Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Ruske snage prave spiskove na kojima se nalaze Ukrajinci koji će biti ubijeni ili poslati u logore u slučaju invazije“, navodi se u pismu koje su zvaničnici Sjedinjenih Država poslao šefici UN-a za ljudska prava Mišel Bačelet.

U pismu bez podataka navodi se da nedavne informacije sugerišu na to da se planiraju „ciljana ubistva, otmice, nepravedna pritvaranja i mučenja“.

Pročitajte još:

U poruci američke ambasadorke pri UN-u Šebe Kroker upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu dovela do „katastrofalnih kršenja ljudskih prava“.

„Konkretno, imamo proverene informacije koje ukazuju na to da ruske snage prave spiskove Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslati u logore nakon vojne okupacije“, navodi se u pismu, dodajući da Bajdenova administracija takođe ima informacije koje ukazuju da će ruske snage verovatno koristiti „smrtonosne mere” da bi se smirili mirni protesti ili druge „mirne vežbe uočenog otpora civilnog stanovništva”.

Kroker u pismu dodaje i da je pisala povereniku UN-a za ljudska prava, prenosi Vašingnton post.

U pismu se navodi da će na meti najverovatnije biti ruski i beloruski disidenti u egzilu u Ukrajini, novinari i antikorupcijski aktivisti, ali i civili. Pismo se pojavilo nakon što su Džozef Bajden i Vladimir Putin u načelu pristali na samit čiji je cilj deeskalacija ukrajinske krize.

Pojavili su se i novi detalji o američkim sankcijama, a Rojters izveštava da SAD nameravaju da zabrane američkim financijskim institucijama transakcije za velike ruske banke u slučaju invazije.

BONUS VIDEO: Ukrajina: Rat ili mir – gosti Nataša Ivanovski i Aleksandar Vasović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar