Džo Bajden i Vladimir Putin Foto:EPA/MAXIM SHIPENKOV

Američki predsednik Džo Bajden "u principu" je pristao da održi samit sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na kojem bi se razgovaralo o krizi oko Ukrajine. Pregovori koje je predložila Francuska biće održani samo ako Rusija ne izvrši invaziju na svog suseda, saopštila je Bela kuća.

Sastanak bi mogao da ponudi moguće diplomatsko rešenje za jednu od najgorih bezbednosnih kriza u Evropi poslednjih decenija, piše BBC.

Pročitajte još:

Predlog o sasatanku Putina i Bajdena objavilo je francusko predsedništvo nakon dva telefonska razgovora između predsednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina, koji su trajali ukupno skoro tri sata. Drugi poziv dogodio se u ponedeljak u ranim satima po moskovskom vremenu i usledio je nakon 15-minutnog razgovora Makrona i Bajdena.

Makronova kancelarija saopštila je da će se o detaljima mogućeg samita razgovarati tokom sastanka američkog državnog sekretara Antonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u četvrtak.

U saopštenju Bele kuće u kojem je potvrđen mogući samit istovremeno se navodi da Rusija „izgleda nastavlja pripreme za sveobuhvatni napad na Ukrajinu“ i da su SAD spremne da nametnu „brze i teške posledice“ ako se to dogodi.

Bajdenova administracija procenjuje da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući separatističke snage u oblastima Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine. Američka kompanija Maksar saopštila je da novi satelitski snimci pokazuju novo raspoređivanje oklopne opreme i trupa iz ruskih garnizona u blizini granice sa Ukrajinom, što ukazuje na povećanu vojnu spremnost.

Prema navodima Makronove administracije, oba lidera su se složila da nastave pregovore kroz Normandijski format, grupu stvorenu za rešavanje sukoba u istočnoj Ukrajini koja uključuje Rusiju, Ukrajinu, Francusku i Nemačku.

BONUS VIDEO Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar