Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo,Handout / AFP / Profimedia,EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ruske snage okupljene duž ukrajinskih granica su se povećale za otrpilike 7.000 vojnika poslednjih dana, navele su SAD u sredu uveče, uprskos tvrdnjama Moskve da se vojska povlači.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da povećanje brojnosti vojnih trupa čini tvrdnju Rusije o povlačenju „lažnom“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Svaka indikacija koju sada imamo je da oni žele samo da javno ponude razgovor i iznose tvrdnje o deeskalaciji, dok se prvobitno mobilišu za rat“, rekao je on.

Zapadni lideri su već sa skepticizmom pozdravili tvrdnje Rusije o povlačenju, prenosi CNN.

U utorak, Bajden je tokom razgovora rekao da bi povlačenje ruskih trupa bilo „dobro“, ali da tek treba da vidi bilo kakve dokaze da je takvo povlačenje u toku.

Visoki zvaničnik je upozorio da bi Rusija mogla da iskoristi lažni izgovor za napad, uključujući tvrdnje o aktivnostima NATO-a ili upadu na rusku teritoriju ili navodne zločine koji se dešavaju u istočnom regionu Donbasa, koji je pod kontrolom separatista koje podržava Rusija od 2014. godine.

„Treba očekivati više lažnih izveštaja ruskih državnih medija u narednim danima. Ne znamo u kom obliku će pojaviti lažne vesti, ali nadamo se da je svet spreman“.

Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo

Saopštenja, izrečena na ranom večernjem brifingu, oslikala su tešku i napetu situaciju dok SAD i Evropa čekaju da Putin signalizira svoje namere. Američki zvaničnici su rekli da je otvoren prozor za potencijalnu invaziju, ali da će zagonetni ruski lider tek morati da donese konačnu odluku.

Dan ranije, Bajden je primetio signale Moskve da je spremna da nastavi pregovore, rekavši da ima dosta prostora za diplomatiju.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Putin je u utorak najavio da Rusija šalje trupe nazad u bazu nakon završetka vežbi na Krimu, ukrajinskoj teritoriji koju je Rusija anektirala 2014. godine, ali američki i evropski lideri sumnjaju u tu tvrdnju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa još nije videla „bilo kakve znake deeskalacije na terenu“, ali je dodao da su „znakovi iz Moskve diplomatija treba da se nastavi“, osnova za optimizam.

Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

BONUS VIDEO: Povlačenje ruskih oklopnih vozila iz zone na granici sa Ukrajinom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar