Foto:Courtesy of Attorneys for Lisa Montgomery/Handout via REUTERS./File Photo/File Photo

Prvo pogubljenje žene u SAD u poslednjih 67 godina odloženo je kako bi se utvrdilo mentalno stanje Lise Montgomeri, optužene za brutalno ubistvo.

Pročitajte još:

Sudija Patrik Hanlon obrazložio je pogubljenje Lise Montgomeri kako bi se utvrdilo da li je mentalno obolela. Montgomerijeva je trebalo da bude pogubljena danas u zatvoru Ter Ot u Indijani, osam dana pre inauguracije Džoa Bajdena, žestokog protivnika smrtne kazne.

Montgomeri je osuđena za ubistvo 23-godipnje Bobi Džo Stintet u gradu Skidmoru na severozapadu Misurija u decembru 2004.

Tužilaštvo je navelo da je Montgomeri užetom udavila Stingetovu koja je bila u osmom mesecu trudnoće a onda joj je kuhinjskim nožem rasporila stomak i izvadila bebu iz utrobe. Montgomeri je pokušala da devojčicu predstavi kao svoju.

Njeni advokati tvrdili su da je seksualno zlostavljanje koje je istrpela kao mala dovelo do razvoja mentalne bolesti. Njen advokat Keli Henri rekla je da Montgomeri ima „oštećenje mozga i teško mentalno oboljenje koji su rezultat višegodišnjeg seksualnog mučenja od strane onih koji su brinuli o njoj“.

Njen očuh demantovao je da ju je seksualno zlostavljao, dok je njena majka rekla da nikada nije podnela prijavu protiv očuha jer je pretio i njoj i njenoj deci.

Pogubljenje Montgomerijeve prvobitno je bilo zakazano za 8. decembar ali je odloženo jer je jedan od njenih advokata zakačio kornu dok joj je bio u poseti u zatvoru.

Nastavak sprovođenja smrtne kazne u SAD posle 17 godina pauze usledio je 14. jula kada je sada odlazeći predsednik Donald Tramp naložio državnom tužiocu Vilijamu Baru da krene sa pogubljenjima onih osuđenih na smrt i tako, kako je tada navedeno, donese dugo očekivanu pravu porodicama žrtava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar