Foto: TANJUG/Nick Wagner/The Kansas City Star via AP/Arlyn McAdorey/The Canadian Press via AP/Karen Ducey/The Seattle Times via AP/Kevin Clark/The Seattle Times via AP

Sjedinjene Države se suočavaju sa rekordno niskim temperaturama koje iznose čak minus 77 steneni i najhladnijim vetrom koji je ikada zabeležen.

Ovaj ledeni talas trenutno pogađa najanje 100 miliona ljudi, a vlasti upozoravaju da bi promrzline mogle da nastupe za manje od 10 minuta.

Od ponedeljka pa do sada je zbog ekstremno niskih temperatura stradalo najmanje 11 ljudi.

U Teksasu je bilo osam smrtnih slučajeva, dva u Oklahomi i jedan u Arkanzasu.

Više od 250.000 ljudi bilo je bez struje u petak uveče u Teksasu, Arkanzasu, Misisipiju, Tenesiju i Njujorku. U Bostonu je proglašeno vanredno stanje zbog hladnoće, a državne škole su zatvorene, kao i u obližnjem Vusteru i Bafalu u Njujorku.

Njujork, u kojem je zabeležena temperatura od minus 23 stepena Celzijusovih, doneo je uredbu za hitne slučajeve koja omogucava beskucnicima da odu u bilo koje sklonište da bi se sklonili od hladnoće.

Niske temperature pogodile su i srednje zapadne američke države Mičigen, Viskonsin, Indijanu, Ilinois i Ohajo.

Pročitajte još:

Ekstremno niske temperature pogodile su i delove Kanade – veci deo Kvebeka i ceo Ontario, kao i deo Manitobe, a u Torontu je u petak zabeležena temperatura od minus 29 stepeni Celzijusovih.

Pad temperatura nastao je usled snažnog arktičkog fronta koji se proteže od kanadskih pomorskih provincija do centralnih delova SAD.

Očekuje se da ce kombinovani efekat vetra i hladnoce doneti najniže temperature od 1980-ih u državi Mejn u Novoj Engleskoj, kao i u Kvebeku i delovima istočne Kanade.

BONUS VIDEO Snežna oluja u Njujorku – desetine mrtvih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare