Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/REUTERS/Carlos Barria/EPA-EFE/ERIK S. LESSER/EPA-EFE/Nicholas Kamm/Michael Brochstein / ddp USA / Profimedia/EPA-EFE/Al Drago

Spisak američkih zvaničnika koji napuštaju administraciju predsednika Donalda Trampa u znak protesta zbog nasilja na Kapitol hilu, ili traže njegovu ostavku, svakog dana je sve duži.

Pročitajte još:

Pet Tumi drugi je republikanski senator, koji je zatražio ostavku Donalda Trampa – tvrdeći da bi odlazeći predsednik mogao da se suoči sa kriminalnom odgovornošću zbog upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila.

Pre njega je to učinila Liza Murkovski, prva republikanska članica Senata koja je poručila da bi odlazeći američki predsednik trebalo odmah da odstupi sa funkcije, na šta se nadovezao Ben Sase tvrdnjom da će razotriti postupak opoziva.

Takođe, Adam Kinzinger, republikanski član Predstavničkog doma koji kontrolišu demokrate, prethodno je pozvao Trampa da podnese ostavku.

Nekoliko republikanaca pridružilo se pozivima demokrata potpredsedniku Majku Pensu da da primeni 25 amandman po kome bi nasledio odlazećeg predsednika ukoliko bi mu mandat bio prekinut. Međutim, potpredsednik Pens se tome usprotivio, objavio je jedan od njegovih savetnika.

Republikanski guverner Vermonta Fil Skot jedan je od političara koji su javno konstatovali da Tramp treba da snosi posledice i traži hitnu smenu. “Srž naše demokratije i principi naše republike pod napadom su predsednika. Dosta je bilo. Predsednik Tramp treba da podnese ostavku ili da ga vlada ili Kongres smene”, naveo je Skot

Takođe, senator Roj Blant jedan od republikanskih lidera, rekao je televiziji CBS da ne smatra da bi Tramp trebalo da podnese ostavku ali da bi, kako je rekao, potrebno da bude veoma oprezan u narednih deset dana.

Opoziv

Bela kuća je saopštila da Tramp planira u utorak da napusti Vašington, kako bi posetio grad Alamo u Teksasu, dan nakon što su demokrate pokrenule proceduru za njegov opoziv – optužujući ga da je podsticao pobunu.

Inače, predsedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi i demokrate razmatraju brzi opoziv u odgovoru na upad u Kongres koji je šokirao naciju i svet, a tokom kojeg je preminulo pet osoba. Pelosi je zapretila da će Tramp biti opozvan ako odmah ne podnese ostavku.

„Ne mogu da ostanem“

U međuvremenu, deo članova administracije i bliskih saradnika američkog predsednika dao je ili najavio ostavke. Među njima je i bivši šef njegovog kabineta, Mik Malveni koji je danas izjavio da podnosi ostavku na sadašnju funkciju diplomate, u znak protesta zbog nasilnog upada Trampovih pristalica u Kongres. Malveni, koji je napustio mesto šefa kabineta da bi bio imenovan za američkog izaslanika u Severnoj Irskoj, rekao je da je o ostavci obavestio državnog sekretara Majkla Pompea.

“Ne mogu da ostanem, ne mogu posle jučerašnjeg dana. Ne možete gledati ono što se juče dogodilo i da želite na bilo koji način da budete deo toga” rekao je Malveni.

Odmah posle nereda u Kongresu ostavku je podneo zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Met Potinger.

Rajan Tuli, glavni Trampov savetnik za odnose s Rusijom, takođe je dao ostavku, a očekuju se i ostavke još članova Veća za nacionalnu bezbednost, rekao je viši zvaničnik američki administracije.

Ostavku je takođe podnela i portparolka prve dame SAD Melanije Tramp, Stefani Grišam, koja je nekada bila portporalka Bele kuće, sekretarka Bele kuće za socijalna pitanja Riki Niseta, kao i zamenica pres službe Bele kuće Sara Metjus.

Posle ministarke saobraćaja Elen Čao, ostavku je posle haosa na Kapitolu podnela i ministarka prosvete Betsi de Vos.

Čao, supruga lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, rekla je da je upad rulje na Kapitol hil „za nju toliko zabrinjavajući da ne može to da posmatra sa strane“.

U pismu Trampu i ministarka De Vos rekla je da je napad na Kapitol hilu beskrupulozan. „Nesumnjiv je uticaj Vaše retorike na situciju i to je tačka preokreta za mene“, poručila je ona Trampu u obrazloženju ostavke.

U međuvremenu je još četvoro visokih savetnika Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće podnelo je ostavku.

Foto:Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Budućnost „Republikanske stranke Donalda Trampa“

Donald Tramp mlađi, najstariji sin predsednika, imao je poruku članovima Republikanske stranke koji neće da se „bore“ za svog predsednika. „Ovo više nije njihova Republikanska stranka. Ovo je Republikanska stranka Donalda Trampa“, rekao je on.

Trampov mandat biće završen za samo dve nedelje.

U tom trenutku, lideri Republikanske stranke moraće da se uhvate u koštac sa budućnošću stranke kojoj je izgubila kontrolu nad Kongresom i Belom kućom i ima bivšeg predsednika čija je reputacija prilično ukaljana, ali koji i dalje snažno utiče na značajan segment baze stranke.
Događaji od srede mogli bi da nagoveste bitku za pravac stranke, jer konzervativci u stranci pokušavaju da se otrgnu od kontrole Trampa i njegovih pristalica.

Vođa senatske većine Mič Mekonel, s obzirom na primedbe koje je izrekao ranije, izgleda da je voljan da krene tim kursom. „Ako bi ove izbore poništili puki navodi sa gubitničke strane, naša demokratija bi ušla u spiralu smrti“, rekao je Mekonel.

Iz sveta i regiona čitajte:

Drugi, poput senatora Jute Mita Romnija, bivšeg republikanskog predsedničkog kandidata, takođe mogu uzeti vodeću ulogu.

Izazvaće ih drugi u stranci koji će možda biti više zainteresovani za polaganje prava na Trampov populistički plašt.

Bilo je primetno da Džoš Huli iz Misurija, prvi senator koji je najavio da će se usprotiviti rezultatima izbora u Senatu, nije odstupio od izazova ni nakon što se Senat ponovo sastao posle nasilnog upada u Kapitol.

Kriza može da otvori političku priliku, a ima mnogo političara koji se neće ustručavati da je iskoriste kako bi stekli prednost.

U međuvremenu, Tramp je još na vlasti. I dok može da bude kažnjen, moguće sedi u rezidenciji Bele kuće i gleda televiziju privremeno bez naloga na društvenim mrežama, ali neće dugo ćutati.

A kada ode u svoj novi dom na Floridi, mogao bi da počne da pravi planove za svođenje računa i, možda, jednog dana da se vrati na vlast i obnovi nasleđe koje sada leži u haosu.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar