pivo
Pivo; Foto: Sunshine Pics / Alamy / Alamy / Profimedia

Strani alkohol je još uvek dostupan u moskovskim pabovima i restoranima, ali nekada velike zalihe se smanjuju, objavio je Euractiv.

„Izvinite, to je bila poslednja flaša češkog piva koju smo imali“

Aleksandar Skripkin, menadžer dva paba u Moskvi, kaže da su pojedini ugostitelji napravili velike zalihe i pre nego što je počeo sukob u Ukrajini.

„Ali, koliko znam, nije bilo novih naručenih ili potvrđenih isporuka posle 24. februara“.

Mnoge strane kompanije, uključujući vodeću zapadnu pivaru u zemlji Karlsberg, InBev i Hajniken, obustavile su prodaju u Rusiji, a kontejnerski transport je naglo opao, piše Nova ekonomija.

To je izvršilo pritisak na rusku ekonomiju i na deo Rusa koji su navikli na bogatiji izbor alkohola stranog porekla.

Ruske pivare u velikoj meri zavise od uvoza sirovina, kao što je hmelj

„Problemi sa slanjem novca dobavljačima u Americi i Evropi, kao i poremećaj u lancima snabdevanja trenutno stvaraju najveće poteškoće“, kaže Udruženje proizvođača piva Rusije pozivajući se na „Beer Resource“, jednog od najvećih distributera za pivare u Rusiji.

Početkom marta, Karlsberg, AB Inbev i Hajniken zaustavili su proizvodnju i prodaju svojih vodećih piva u zemlji i od tada su rekli da će prodati svoje poslovanje u toj zemlji.

Najveće kompanije koje se bave kontejnerskim prevozom uključujući MSC, Maersk, CMA CGM, privremeno su obustavile pošiljke za i iz Rusije, dok su zemlje Evropske unije koje se graniče sa Rusijom i Belorusijom zabranile ulazak teretnim vozilima koja su registrovana u tim zemljama.

„Nema više Ginisa, a i neće se vraćati, bar za sada“, kaže barmen zaposlen u pabu Vajt hart u centru Moskve .

Kompanija Diageo, koja proizvodi Smirnof votku i Ginis pivo, sa distribucijom piva u Rusiji je počela 2006. godine, i tada primetila ogorman potencijal za rast u toj zemlji. U martu je obustavila sav izvoz u Rusiju kao i lokalnu proizvodnju svojih piva.

I žestina insotrane proizvodnje mogla bi uskoro da se potroši

„Skladišta su skoro prazna, a restorani prodaju stare zalihe“, rekao je za državnu agenciju RIA Sergej Mironov, predstavnik udruženja moskovskih ugostitelja.

Kako se dotok stranog alkohola smanjuje, barovi i prodavnice razmišljaju o pićima domaće proizvodnje.

„Počeli smo da tražimo domaće alternative stranim pivima i kao rezultat toga izbor se drastično promenio. Uvozni alkohol je sada skuplji za 20 do 50 odsto, dok su domaća piva nešto jeftinija nego što su bila piva uvezna pre 24. februara“, rekao je Aleksandar Skripkin.

BONUS VIDEO Zablude o lečenju mamurluka

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare