Jurij Dmitrijev Foto:REUTERS/Vladimir Larionov/File Photo

Ruski sud neočekivano je izmenio kaznu istoričaru Juriju Dimitrijevu, koji je pisao o teroru Josifa Staljina. Njegov advokat i udruženja koje ga podržavaju tvrde da su optužbe izmišljene da ga kazne za njegov rad.

Dimitrijevu je ranija presuda od 3.5 godine zatvora, donesena u julu ove godine, iznenada izmenjena u 13-godišnju kaznu zatvora. Istoričar je osuđen je jer je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje svoje usvojene kćerke. Dimitri je negirao krivicu, a njegov advokat i udruženja za ljudska prava koje ga podržavaju tvrde da su optužbe izmišljene zbog njegovog rada sa grupom posvećenom istraživanju Staljinovog terora u periodu 1937-1938.

Udruženja koje podržavaju istoričara navode da je jedini njegov „zločin“ to što se posvetio dokumentovanju tzv. Velikog Terora sovjetskog diktatora Staljina, jednog od najvećih zločinaca u novijoj istoriji. Dimitrijev je dokumentovao masovne grobnice Staljinovih žrtava, ali i državnu represiju u tom periodu. U samo dve godine Staljin je, prema konzervativnim procenama, pogubio oko 700 hiljada ljudi.

Presuda koju je sud doneo u julu značila bi da Dimitrijev u novembru izlazi iz zatvora s obzirom na vreme koje je već proveo u zatvoru. Ali, vrhovni sud ruske pokrajine Karelije danas je objavio da će Dimitrij provesti 13 godina u zatvoru najvišeg bezbednosnog nivoa..

Dimitrij je oslobođen na sudu 2018. godine, kada je bio optužen za dečju pornografiju koja je uključivala njegovu usvojenu kćerku, ali je ta presuda kasnije poništena i istoričar je vrlo brzo uhapšen zbog novih optužbi.

Niz ruskih istoričara i aktivista za ljudska prava kažu da su optužbe Dimitrijevu nameštene jer je njegov fokus na Staljinove zločine postao politički nepodoban u modernoj Rusiji, u kojoj je domintantni državni narativ onaj o velikoj naciji koja se konačno uzdiže nakon što je dugo bila na kolenima.

Nekoliko desetina ruskih i međunarodnih istoričara, pisaca i drugih intelektualaca uputili su javnu podršku Dmitrijevu, a Evropska Unija je zatražila njegovo oslobađanje.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar