Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je danas najavilo proterivanje jednog norveškog diplomate kao odgovor na istovetni potez Norveške prošle nedelje.

Ministarstvo je danas pozvalo norveškog ambasadora u Rusiji Rune Reslanda, kome je rečeno da je jedan od diplomata iz njegove ambasade proglašen personom non grata i da ima tri dana da napusti zemlju.

Ministarstvo je u saopštenju dodalo da je to odlučeno „u vezi s neprijateljskim činom norveških vlasti“ koje su ruskog diplomatu 18. avgusta proglasila personom non grata.

Ministarstvo spoljnih poslova Norveške je prošle nedelje proteralo ruskog diplomatu povezanog s jednom osobom pritvorenom pod optužbom da je špijunirala za Rusiju.

dan pobede u rusiji
Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Dok su ruski zvaničnici proterivanje svog diplomate ocenili kao „destruktivno“ za bilateralne odnose, Ministarstvo spoljnih poslova Norveške je proterivanje svog iz Rusije nazvalo „potpuno neosnovanim“.

Portparol norveškog ministarstva Guri Solberg je izjavio da je „proterivanje ruskog diplomate iz Norveške povezano s istragom špijunaže“.

Pročitajte još:

Prethodni put kada je članica NATO-a, Norveška, proglasila nekog ruskog diplomatu personom non grata, bilo je u martu 2018. godine, kada je nekoliko zemalja proteralo desetine ruskih diplomata pošto je Moskva odbila da objasni kako je ruski nervni otrov upotrebljen protiv bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Rusija je negirala optužbe o trovanju i odgovorila proterivanjem diplomata država koje su proterale njene.

Najnoviji poznat špijunski slučaj Norveške u vezi s Rusijom je jednog penzionisanog norveškog graničnog inspektora koji je 2019. u Rusiji osuđen na 14 godina zatvora zbog špijunaže. Bio je optužen da je za norvešku obaveštajnu službu prikupljao informacije o ruskim nuklearnim podmornicama. On se 2019. godine vratio u Norvešku u okviru razmene špijuna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar