Foto: Društvene mreže

U Rusiji je pokrenuta kampanja diskreditovanja oksfordske vakcine protiv koronavirusa tvrdnjama da suparnička vakcina pretvara ljude u majmune jer koristi genetski materijal šimpanzi.

Rusija, koja je letos registrovala svoju Sputnik V vakcinu protiv korone, sada je po ruskim društvenim mrežama objavila snimke i fotografije koji, navodno, dokazuju da je britanska vakcina opasna.

Pročitajte još:

Na jednoj fotografiji je britnski premijer obrađen u fotošopu tako da izgleda kao jeti sa natpisom „volim moju bigfut vakcinu“.

Na drugoj fotografiji se vidi šimpanza u laboratorijskom odelu farmaceutskog giganta Astra zeneke koji zajedno sa Oksfordom radi na razvoju britanske vakcine.

Američki Ujka Sem u međuvremenu poručuje: „Želim da ti primiš moju majmunsku vakcinu“.

Šef Astra zeneke Paskal Sorio osudio je klevetničku kampanju. „Naučnici u Astra zeneki i u mnogim drugim kompanijama i institucijama širom sveta rade neumorno na razvoju vakcine i tretmana kako bi se pobedio ovaj virus. Na kraju krajeva, nezavisni eksperti i regulativna tela su ti koji će odlučiti da li je vakcina bezbedna i efikasna. Dezinformacije su jasan rizik po javno zdravlje“, rekao je on Tajmu.

Istovremeno, lekar Hilari Džons rekao je britanskim medijima da su pokušaji dezinformacije „smešni i sramotni“.

„Oksford ima veoma pouzdan tim. Tamo je tokom Drugog svetskog rata penicilin proizvođen. Oksford ima fantastičnu reputaciju i pažljivo rade na ovome i mislim da je smešno i sramotno to što Rusi tvrde da vakcina dolazi od DNK materijala šimpanzi, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar