Privođenje majke teško povređene devojčice u Slavonskom Brodu
Privođenje majke teško povređene devojčice u Slavonskom Brodu. Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Roditelji teško povređene dvogodišnje devojčice saslušani su u Županijskom državnom sudu u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj, a u 14 sati počelo je ročište pred istražnim sudijom na kom će se odlučivati o njihovom slanju u istražni zatvor.

Pročitajte još:

Majku su na ispitivanje doveli oko 11 časova. Na sebi je imala zaštitno kovid-odelo, a ruke su joj bile vezane plastičnim kanapom.

Nešto kasnije u sud je doveden je i njen suprug.

Majka je prvooptužena

Majka devojčice tereti se za 5 kaznenih dela (4 zbog povrede prava deteta i jedno zbog nanošeja teških telesnih povreda). Otac se tereti za četiri dela povrede prava deteta.

Otac (27) i majka (24) su uhapšeni i sumnjiče ih se za povredu prava deteta, a ako devojčica ne preživi, na teret će im se staviti ubistvo.

„Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske završili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom okrivljenih za činjenje kaznenog dela Povreda detetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja deteta, te zlostavljali dete i grubo povredili detetova prava telesnim kažnjavanjem, usled čega je dete zadobilo više povredapo glavi i telu“, saopštila je sinoć policija.

Otac je već bio prijavljivan za porodično nasilje prema majci i supruzi, a devojčica je do novembra prošle godine bila smeštena u hraniteljsku porodicu. Nakon povratka ćerke, njena biološka porodica bila je pod nadzorom Centra za socijalni rad.

Zbog ovog nezapamćenog slučaja jutros je smenjen Branko Medunić, šef Centra za socijalni rad Nova Gradiška.

Devojčica i dalje u kritičnom stanju

“Nažalost još uvek je vrlo kritično, vitalno je ugrožena, hemodinamski nestabilna, na mehaničkoj je ventilaciji uz kontinuirani monitorong vitalnih funkcija”, rekao je upravnik Dečje bolnice u Klaićevoj, te dodao kako se sprovode mere intenzivne terapije.

Devojčica je u Klaićevu dovezena iz Nove Gradiške, primljena je u bolnicu s teškim povredama glave. Lekari su odmah obavestili policiju, a zatim je hitno prebačena u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.

Roić je u međuvremenu gostovao i u emisiji Novi dan na televiziji N1 i između ostalok odgovorio na pitanje da li su ga tako teške povrede na malom detetu iznenadile.

“U našoj bolnici zbrinut je veliki broj dece i videli smo razne slučajeve, ali kad imate situaciju gde je dete od dve i po godine u tako kritičnom stanju, naravno da je to uvek vrlo teško i profesionalno i ljudski”, izjavio je.

Centar je mesecima znao za probleme i nije ništa preduzeo

Iz dokumentacije proizlazi da se majka deteta nedugo nakon porođaja, u septembru 2018. javila Centru za socijalni radi zatražila smeštaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera. Nekoliko dana kasnije sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru.

U novembru iste godine napustila je vanbračnu zajednicu i otišla svojoj majci, a novorođenče je ostavila ocu, koji se obratio Centru, jer nije mogao da se brine o detetu. Centar je dete smestio u hraniteljsku porodicu, a s tim se saglasila i majka, koja nije izrazila spremnost da se brine o detetu. Tokom naredne dve godine dete je bilo kod hranitelja, a roditelji su ga povremeno posećivali. U tom razdoblju, tvrdili su da su im se partnerski odnosi poboljšali, venčali su se i dobili još dvoje dece. U Centru su izrazili želju da im se dete vrati, jer su poboljšali stambene i partnerske odnose.

Nakon povratka radnica centra je redovnim obilascima ustanovila da je devojčica bila uredna, očešljana, lepo obučena i urednog razvoja. Ipak, od početka ove godine roditelji su se počeli da se žale da dete počinje čudno da se ponaša, upada u depresiju i sve slabije priča. To znači da je Centar mesecima znao za probleme. Također, ono što jeste bilo zabrinjavajuće je činjenica da su radnici centra jednom prilikom uočili ogrebotine na devojčicinom licu i modrice.

Foto: shutterstock

U utorak, dan pre nego što je devojčica završila na Hitnoj s teškim povredama, majka je dovela dete u Centar i tražila pomoć, jer nije znala šta da učini. Dete je u Centru bilo povučeno, te je u jednom trenutku i povratilo. Majka je navela da se to češće događa. Odmah je upućena pedijatru. Sledećeg dana, kad je radnica želela da provi u kakvom je stanju dete, malena je već bila na Hitnoj u besvesnom stanju.

Adaptiralo se na hranitelje

U hraniteljsku porodicu dete se dobro uklopilo, te je razvilo snažnu emocionalnu povezanost s hraniteljima, čemu u prilog ide činjenica da je pri povratku deteta u matičnu porodicu uočena regresija u ponašanju i razvoju.

Besramna izjava direktora Centra

Inače, dok se policijskim istraživanjem i upravnim i stručnim nadzorom utvrđivalo što se sve zapravo dogodilo, sada već smenjeni upravnik Centra Branko Medunić se, otkad je slučaj dospeo u javnost, u medijskim istupcima i silom trudio da dokaže da se baš ništa nije moglo naslutiti, da se sve činilo u redu i da ih je ovo zateklo.

Izjavio je da je „ovakve stvari bilo nemoguće predvideti“, ali je izrekao i strašnu rečenicu.

„Dee je bilo sklono autoagresiji, je li si to sama uradila, to će utvrditi lekari i policija“, time zapravo aludirao na to je 2.5-godišnja devojčica sama smrskala glavu.

Kao jedan od glavnih razloga za to što je njegov Centar devojčicu vratio roditeljima naveo je to što su se roditelji venčali, te je poručio kako su dete iz hraniteljse porodice vratili biološkim roditeljima, jer je za dete „najbolja prirodna, normalna porodica, ako je sve u redu“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar